El Sismògraf arriba a la seva desena edició (quarta com a festival estratègic de la dansa a Catalunya) amb una programació més compromesa que mai. El festival, que se celebrarà a Olot del 19 al 22 d’abril, busca seguir apropant la dansa a tothom a través dels 27 espectacles que s’hi han programat (dels quals cinc són coproduccions i vuit estrenes) i consolida els projectes paral·lels com són les Rèpliques (espectacles de dansa que tenen lloc abans o després dels dies del festival), l’Ona expansiva (propostes de dansa que es programen a altres poblacions de la Garrotxa) i l’Erupció, un focus a una temàtica concreta relacionada amb la dasa que aquest any serà el circ coreografiat.
L’entorn paisatgístic privilegiat d’Olot i la seva singularitat inspiradora seran un any més l’escenari de moltes de les propostes, d’entre les quals quasi una vintena es faran a l’aire lliure i seran totalment gratuïtes.
Aquest any el Sismògraf agrupa una sèrie d’espectacles que demostren un elevat grau de compromís i posicionament polític i social per part dels artistes que, a través de la dansa, volen mostrar que no són aliens a la realitat que ens envolta. Migracions, refugiats, qüestions de gènere… són alguns dels temes que estaran presents al Sismògraf 2018.
Produccions contemporànies i més grans que mai i moltes propostes a l’aire lliure
Les cinc coproduccions del festival Sismògraf 2018 són: Set of sets de Guy Nader i Maria Campos (GN | MC), Mol·leculari de la Lipi Hernández, Cuculand Souvenir de Roberto Olivan, Fosques de Cia. Las Lo Las, Cia. El Paller i Art Estudi i C.O.S de Vero Cendoya -que expressarà de forma artística el drama de les persones refugiades. Produccions que són més grans i on hi ha més ballarins i més músics que mai.
Totes s’estrenaran al festival juntament amb la peça inaugural Opening vulcanus d’Eulàlia Bergadà –creada expressament per a l’ocasió-, Estudi per a pandereta de Societat Doctor Alonso, i Brut de Marta Torrents.
Amb la voluntat d’apropar la dansa a la ciutadania, el Sismògraf programa un grapat d’espectacles a l’aire lliure i gratuïts concentrats, sobretot, durant el dissabte i el diumenge. Entre d’altres, s’hi podran veure Càpsules de la companyia catalana La Mujer del Carnicero, l’intinerari ‘Cinc minuts de dansa‘, en què un grup d’alumnes del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre interpretaran peces de cinc minuts dirigides per Joan Català o Give me protein de Kernel Dance Theatre.
L’accent internacional el posaran els francesos Compagnie Didier Théron, que presentaran pels carrers d’Olot els espectacles Air i La Grande Phrase.
Tampoc fallen dos dels esdeveniments a l’aire lliure més populars entre el públic. Dissabte a la plaça Major hi tindrà lloc el SismoHop, la trobada d’espectacles de dansa i cultura urbana organitzada amb la complicitat del Festival HOP. I el matí de diumenge torna l’Itinerari de dansa al Parc Nou, en què cinc companyies hi presentaran espectacles adaptats o creats especialment per l’entorn bucòlic d’aquest parc urbà que ho converteixen en tota una experiència.
El circ coreografiat provoca l’’Erupció’ d’enguany
L’Erupció és la secció del Sismògraf que posa el focus sobre un aspecte concret de la dansa: des d’un moviment fins a la figura d’un ballarí. A la primera ‘Erupció’, la del 2017, es va programar un cicle dedicat a la dansa al País Basc i en aquesta edició girarà entorn al concepte de circ coreografiat. En total, formen part d’aquesta secció cinc espectacles: Cuculand Souvenir de Roberto Olivan Performing Arts, Brut de Marta Torrents – Fet a mà, Analepsis de Paula Quintas -Traspediante i Maibaum de Jordi Galí -Arrangement Provisoire.
Un altre dels plats forts de l’Erupció és l’estrena de la producció pròpia Fosques de la Cia. Las Lo Las, la Cia. El Paller i Art Estudi. Un viatge a través de la dansa aèria per donar veu a les dones que la història ha silenciat i arraconat en la foscor. Formaran part de l’espectacle alguns dels participants al taller de dansa aèria que durant la Setmana Santa s’impartirà a Olot, el qual va exhaurir les places en 24 hores.
Més enllà del Sismògraf: les Rèpliques i l’Ona Expansiva
El festival Sismògraf 2018 tindrà tres rèpliques abans i després del festival. La primera va ser l’Ave María de Lipi Hernández, presentada el passat 12 de gener al Museu de La Garrotxa. I, posteriorment a la celebració del festival, el 27 d’abril, s’estrenarà el resultat del projecte Tots dansen amb més de 150 alumnes de secundària de la comarca dirigits per Inés Boza. L’endemà, el 28 d’abril, es celebrarà la quarta edició del SismOFFgraf, el festival de dansa local i emergent.
Pel que fa a l’Ona expansiva del Sismògraf 2018, aquest any s’ha ofert als pobles veïns la possibilitat de programar espectacles de CobosMika Company, una companyia de dansa contemporània creada per Olga Cobos i Peter Mika. Així, a Besalú i a Les Planes d’Hostoles es podrà veure ‘Praise‘ i a la Vall d’en Bas ‘Different pulses‘ de CobosMika Seeds .
Sismògraf PRO, un punt de trobada en el sector
En el marc del festival Sismògraf, s’organitza també un itinerari d’activitats relacionades amb la dansa adreçades a professionals de les arts escèniques. S’hi ha inclòs una masterclass dirigida per Los Moñekos o la proposta ‘Cites sobre rodes‘ organitzades per G.R.U.A. (Grup de Recerca d’Universos Artístics) , en què deu artistes i deu programadors viatjaran en autocar cap a un indret sorpresa.
També es faran presentacions de peces de dansa en procés de creació: Pilar de dos ballat, de Clàudia López i Raquel Viñuales (peça guanyadora del II Premi Delfí Colomé) i Hippos, de Zum Zum Teatre i Quim Bigas. I trambé s’ha encarregat a tres experts que despleguins les seves ‘Mirades‘ personals cap a la dansa: seran Ester Vendrell, Júlia Bertran i Quim Bigas .
Al Sismògraf també s’hi reuniran els 10 programadors que durant els darrers dotze mesos han estat participant en el PRO365, un projecte d’acompanyament per a professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa, les arts del moviment i la creació contemporània.
El festival Sismògraf està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament d’Olot. Compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i d’Acción Cultural Española (AC/E) a través del Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de Visitants pel qual dos professionals estrangers podran participar en aquesta edició del Sismògraf.