Un itinerari guiat a través del qual s’aniran escoltant arxius originals del cançoner popular i se n’explicarà els seus orígens.
L’activitat vol ser un recorregut per la memòria col·lectiva que queda oculta entre les melodies i les lletres, una fotografia sonora del moment en què es va fer cada gravació.
Olot Cultura presenta un itinerari sonor a través de la memòria col·lectiva. “Passeig sonor. Allò que no s’escriu. Arxius sonors i creació contemporània” és un recorregut que, començant al Parc Nou, portarà al visitant a un univers sonor fascinant a través de les gravacions custodiades als arxius del cançoner popular.
Es faran dues visites guiades: una el divendres 18 d’octubre a les 18 h i una el dissabte 19 a les 11.30 h. El recorregut començarà al Parc Nou fins arribar al Parc de les Mores i tindrà una llargada de 3,7 quilòmetres. El passeig passarà per indrets de la ciutat com l’Ermita de la Salut, la Font Moixina o les Basses d’en Broc i tindrà una durada d’entre 90 i 120 minuts aproximadament.
Al llarg del passeig s’aniran trobant uns punt amb uns codis QR que permetran escoltar arxius sonors originals provinents del cançoner popular català, dels quals se n’explicarà els orígens i les temàtiques. Es tracta de fragments d’enregistraments de música de tradició oral, que van acompanyats de tota la informació relacionada amb el seu origen, i que han estat triats per artistes programats a la Fira Mediterrània de Manresa: Adrià Grandia, Arnau Obiols, Germà Negre, Pitxorines, Los Aurora, Gregotechno, Fetus, Coral Sant Jordi, Groovin’CAT, Urbàlia Rurana, Balkan Paradise Orchestra, Guillem Roma, Jonatan Carbó i Jordi Mestres, El Pony Pisador, Germans Penalba, Rusó Sala i Brunzit. Per gaudir de l’activitat es recomana portar un mòbil que pugui llegir codis QR, uns auriculars i calçat còmode.
L’activitat guiada és gratuïta. La trobada serà 15 minuts abans de l’inici a davant de la cafeteria del Parc Nou. Cal portar un mòbil per llegir els QR i es recomana dur auriculars i calçat còmode.
A part de les visites comentades, el recorregut es podrà fer de forma lliure amb un mapa en el qual s’hi trobaran les indicacions del recorregut i els punts on hi haurà els codis QR.
Passeig Sonor vol posar en rellevància hores i hores d’informació que no s’escriu, que queda oculta entre les melodies i les lletres; una fotografia sonora del moment concret en què es va fer cada gravació. I és allà, en aquests paisatges, on trobem les claus per crear des d’una perspectiva conscient i pròpia, basant-nos en la necessària feina escrita però inspirant-nos en el que no es va escriure i ens defineix com a poble.
L’activitat es tracta d’una creació de Luneda Produccions coproduïda per Fira Mediterrània i l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot.