L’exposició “Fer el cap gros. Supervivències dels imaginaris populars” forma part del projecte Obres els dipòsits, que passa simultània a les 10 ciutats que conformen la xarxa Transversal.
La mostra s’inaugura aquest dissabte i es pot visitar fins al 29 de novembre al Museu dels Sants, de manera gratuïta.
La faràndula olotina és la protagonista de l’exposició “Fer el cap gros. Supervivències dels imaginaris populars”. L’artista sabadellenc Oriol Vilapuig ha volgut donar vida a les figures de la faràndula olotina. Per això, va demanar a un grup d’olotins que escollissin una de les peces i li donessin vida a través d’un llençol il·luminat, creant d’aquesta manera un teatre d’ombres xineses. D’aquesta experiència n’ha sortit un vídeo que es projecta al Museu dels Sants, al costat de diverses fotografies que transmeten una processó de cossos projectats en un sentit fantasmal.
Amb aquesta acció, l’artista ha volgut interpretar des de la perspectiva actual i contemporània l’imaginari popular. Les peces escollides surten al carrer en comptades ocasions a l’any i algunes d’elles han estat modelades per reconeguts escultors de l’escena artística local. Els visitants reconeixeran, entre d’altres peces, els cabeçuts d’Olot, el drac del Carme i els ratolins de Bonavista.
L’exposició es pot visitar del 31 d’octubre al 29 de novembre, a la planta baixa del Museu dels Sants. L’entrada és gratuïta i es controla l’aforament, ja que l’espai és molt reduït.
Obres els dipòsits
Obres els dipòsits és un projecte sorgit del fet de convidar a 10 artistes catalans a crear 10 propostes artístiques originals i inèdites a partir de la reinterpretació lliure i personal de les obres i/o documents emmagatzemats als dipòsits de 10 museus i arxius de Catalunya que haguessin cridat la seva atenció. L’objectiu d’”Obres els dipòsits” és posar en valor aquelles peces d’art que estan al museu però que són invisibles pels visitants, objectes, documents, llibres o fragments, entre altres, que estan amagats malgrat el seu interès, ja sigui perquè es troben en fase d’investigació, restauració, pendents de ser catalogats, guardats per la falta d’espai a les sales d’exposició, perquè no encaixen amb el relat del museu o perquè estan malmesos.
Els 10 artistes d’“Obres els dipòsits”, que són Anna Dot, Lúa Coderch, Marla Jacarilla, Regina Giménez, Èlia Llach, Ignasi Prat, Mariona Moncunill, Martí Anson, Oriol Vilapuig i Oscar Holloway, han accedit als dipòsits dels museus i arxius de Girona, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mataró, Manresa, Reus, Figueres, Olot, Tortosa i Sant Cugat del Vallès, i han triat una peça, cada artista, per tal de fer-ne la seva reinterpretació.