La companyia serà a Olot durant una setmana per representar un espectacle per a adults i un altre per a infants.
Les propostes es podran veure des de dijous fins diumenge, al Teatre Principal d’Olot.
El segon univers creatiu d’aquesta temporada està dedicat a El conde de Torrefiel. La companyia portarà a Olot dos espectacles: una proposta pera a adults i una altra per a infants. A més, la companyia també mostrarà les seves propostes en una sessió oberta a programadors catalans d’arts escèniques.
Se respira en el jardín como en un bosque, es podrà veure el dijous i divendres d’aquesta setmana al Teatre Principal d’Olot. A partir de les 18 h, els espectadors entraran d’un a un a l’escenari. S’han de posar uns auriculars a través dels qual reben les instruccions que els guien en aquesta experiència. Cada un d’ells, doncs, és part activa d’un espectacle emocionant: hi haurà moments de mirar en silenci i d’altres per a una coreografia de moviments. Es respira en un jardí igual com es fa en un bosc i som en un teatre de la mateixa manera que som al món. Però ni el jardí és la natura ni el teatre és el món. Algú prepara els jardins per gaudir d’un trosset organitzat de natura, originàriament salvatge i perillosa. Al teatre algú ordena les paraules i les imatges en un discurs que dibuixa una lògica que sembla una resposta. Però quan tornem al món, la il·lusió desapareix i allò real esdevé indomable, perillós i sempre incomprensible. L’individu que entra en aquest bosc simbòlic, que s’assembla molt a l’artifici del teatre, ocupa el rol d’intèrpret i el de públic consecutivament. Mirar i actuar, les dues accions bàsiques de l’acte teatral. Una reflexió sobre la convenció teatral i sobre com entenem la realitat.
Dissabte i diumenge, la companyia representarà Els protagonistes, un espectacle per a infants de 6 a 12 anys, que podran entrar acompanyats com a màxim d’una persona adulta. El públic entra en petits grups per fer un recorregut sensorial per diferents mons en els quals faran d’exploradors i en seran els veritables protagonistes. Tots ells faran un viatge a peu per ambients fantàstics que permeten adulterar la percepció d’un mateix segons l’espai que ens envolta, com si es tractés d’un videojoc analògic que vol que, amb el suport del grup, es vagi cada cop més endins d’aquest laberint escenogràfic. Els protagonistes és el primer espectacle per a públic infantil d’El Conde de Torrefiel.
El conde de Torrefiel
Pablo Gisbert i Tanya Beyeler van fundar el Conde de Torrefiel l’any 2010, al cap de poc de començar a treballar amb La Veronal i de cursar estudis en teatre i filosofia. Gisbert és l’encarregat d’escriure el material textual i amb Beyeler s’ocupen de la dramatúrgia i la direcció dels espectacles. La seva trajectòria va començar amb l’estrena d’espectacles en petites sales de Barcelona, però de seguida van fer el salt a festivals internacionals. Des del seu segon projecte, Observen cómo el cansancio agota el pensamiento, El Conde de Torrefiel es va establir com una de les companyies més assídues en els festivals de noves tendències de tot Europa i de Llatinoamèrica. Amb el muntatge de La plaza van rebre el premi de la Crítica Serra d’Or l’any 2018. L’any 2019 la companyia va acaparar l’atenció mediàtica per l’espectacle KULTUR, estrenat al festival austríac Donaufestival.
El Conde de Torrefiel ha explorat les formes performàtiques bevent, principalment, de la literatura i les arts plàstiques amb un ull posat en el llenguatge, les convencions i la cultura audiovisual de l’era digital. Algunes de les característiques de les seves propostes postdramàtiques són l’experimentació amb el tractament del text, l’humor àcid, sovint incòmode, els recursos coreogràfics, la plasticitat de l’escena i el predomini del discurs reflexiu i autoconscient.