La capital garrotxina ha acollit enguany la quarta edició de la proposta “Un llibre, un destí”, una trobada dels clubs de lectura de les Biblioteques Públiques de la demarcació de Girona.
La jornada ha comptat amb una conversa literària al Teatre Principal i amb una lectura dramatitzada a càrrec de Martí Peraferrer. A la tarda, s’han fet visites culturals per la ciutat.
Olot ha acollit aquest dissabte 23 de novembre la quarta edició del projecte “Un llibre, un destí” del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. 350 lectors de 22 poblacions diferents s’han trobat avui a la capital garrotxina per parlar de La punyalada de Marià Vayreda, una obra del 1904. Es tracta de la quarta trobada dels clubs de lectura de les Biblioteques Públiques de la demarcació de Girona.
La jornada ha començat al Teatre Principal d’Olot. A les 10 h s’ha donat la benvinguda als assistents i, a més, se’ls ha fet entrega d’un petit obsequi: una bossa de tela amb la imatge i un fragment de La punyalada. A continuació, Mita Casacuberta i Carles Batlle han mantingut una conversa sobre la novel·la de Marià Vayreda. Ha estat la primera vegada que aquesta jornada treballa amb un clàssic de la literatura catalana i, per això, ha comptat amb la presència de Mita Casacuberta, professora de la UdG i editora literària de l’obra publicada per Editorial Barcino.
Tot seguit, Martí Peraferrer ha ofert als assistents un espectacle teatralitzat sobre el relat “L’afusellat” de Marià Vayreda, un conte que reflexiona sobre la degeneració dels valors humans, el poder de la memòria col·lectiva i la brutal experiència de la guerra. La peça ha comptat amb l’acompanyament musical de la cantant i pianista Glòria Vila i el guitarrista Marcel Torres. L’obra ha sigut una lectura dramatitzada del conte, en un espectacle amè, visual i evocador.
La jornada també es concep com una oportunitat per als participants vinguts d’arreu de la província de Girona per conèixer el patrimoni literari, cultural i paisatgístic de la ciutat. Els assistents venien de poblacions diverses com Hostalric, Llagostera, Ripoll, Sant Julià de Ramis, La Cellera, Sils o Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres. Per això, després de la pausa per dinar, molts d’ells han gaudit d’alguna de les rutes guiades proposades per la ciutat d’Olot: La Moixina, l’Olot modernista, el Museu de la Garrotxa, el Museu dels Sants i Can Trincheria.
Sobre el projecte “Un llibre, un destí”
Inspirat en el model anglosaxó “One city, one book”, cada any s’escull una novel·la que tingui relació amb una ciutat i, des de les Biblioteques Públiques de la demarcació de Girona, s’organitza un club de lectura multitudinari amb l’autor. La jornada es complementa amb rutes literàries i altres activitats.
El 2019 es van reunir 150 persones a Caldes de Malavella amb El fill de l’italià i Rafel Nadal. El 2022, a Camprodon, 200 membres de diferents clubs de lectura de la demarcació per El dia de l’ós de Joan-Lluís Lluís i Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà. El 2023, la trobada va ser a Sant Feliu de Guíxols amb Una família de Toni Sala.
L’activitat és gratuïta per als assistents i és possible gràcies a l’aportació econòmica de la Diputació de Girona i els ajuntaments implicats, satisfets de rebre visitants en temporada baixa i valoritzar el seu patrimoni literari, cultural i paisatgístic.