El Museu de la Garrotxa acull aquesta exposició del fotoperiodista olotí fins el dia 15 d’agost.
L’exposició recull les imatges fetes a la zona coneguda com El mar de plàstic, a les costes d’Almeria, on viuen treballadors sota condicions de misèria.
El fotoperiodista olotí Martí Albesa presenta ‘Un mar de plàstic’, una exposició d’imatges fetes a les costes d’Almeria, a la zona coneguda com El mar de plàstic, pels hivernacles que ocupen més de trenta mil hectàrees. Allà hi malviuen més de quatre mil persones migrants en unes condicions infrahumanes. Amb aquest treball Albesa vol mostrar una realitat i una vulneració dels drets humans amagada sota el plàstic dels hivernacles.
L’exposició es pot visitar des del 20 de maig al 15 d’agost a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa dins dels horaris habituals del museu. La mostra compta amb imatges de desembarcaments de persones rescatades a les costes d’Almeria i l’estret de Gibraltar, rems de víctimes desaparegudes i el retrat dels barris i assentaments on es malviu entre construccions de plàstic.
Les vergonyes d’un Estat sempre s’amaguen sota l’estora, i, al voltant de les costes d’Almeria, l’estora està feta de plàstic. Una estora de 30.000 hectàrees que es pot veure des de l’Estació Espacial Internacional, però que estranyament sol ser invisible en distàncies curtes. A sota del plàstic s’amaguen un munt de vulneracions, maltractament i vergonya. A sota del plàstic hi viuen i hi treballen persones. A sota del plàstic hi moren i hi neixen persones, condemnades, en molts casos, a no poder-ne sortir. L’esclavatge del segle XXI té forma d’assentaments i camps on s’exploten persones que recullen la fruita i la verdura que arriba a la resta de l’Estat espanyol i d’Europa, i que sostenen un dels principals pilars econòmics de la riba del Mediterrani.
De l’aigua al plàstic, i del plàstic a la prestatgeria del supermercat. Un ecosistema que enriqueix només uns quants i que cultiva el patiment de molts. Però el mar, profund i desconegut, s’ho empassa tot, encara que sigui un mar de plàstic.
Martí Albesa i Castañer (Olot, 1988) és fotògraf i videògraf des de 2010 i sempre ha estat a prop del reporterisme i molt vinculat a la ciutat d’Olot i a la comarca. Ha publicat en mitjans nacionals com Nació Digital, el Diari Ara, El País, La Vanguardia i La Directa, i internacionals com La Gaceta de México, entre d’altres. El 2019 va guanyar el Premi Joves Fotògraf(e)s de la Diputació de Girona amb el projecte “La frontera sud a l’ombra del nord”.
El 2019 va fundar l’Agència Talaia juntament amb la periodista Sara Montesinos, amb la qual han realitzat documentals de temàtica migratòria cobrint diverses rutes d’entrada a Europa, sobretot en la frontera sud espanyola, al Marroc, Ceuta i Melilla, Canàries i el litoral andalús.
Al voltant de l’exposició hi haurà dues activitats complementàries. El dissabte 17 de juny a les 12h el mateix artista Martí Albesa farà una visita guiada per l’exposició. Més endavant, el 30 de juny a les 19h la Sala d’actes de l’Hospici acollirà una conversa amb el fotògraf Martí Albesa sobre el seu recorregut professional.