• Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum d’Olot, se celebrarà els dies 8 i 9 de novembre de 2024.
  • El recorregut tornarà al centre de la ciutat amb el Volcà Montsacopa, la Plaça Balmes i el Carrer Baix del Tura com a límits imaginaris.
  • El dia 8 es posaran en marxa les instal·lacions de llum i el dia 9, a més de les instal·lacions de llum, s’encendran les de foc.
  • Col·laboracions d’escoles de primària i secundària i del teixit associatiu olotí.
  • Carmen Torres i Pau Sarquella, Hortolans de la Llum 2024.
  • “Planta un somni”, primera instal·lació participativa de gran format per contribuir en la investigació contra el càncer infantil.

Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum d’Olot, se celebrarà els dies 8 i 9 de novembre de 2024. El dia 8 es posaran en marxa les instal·lacions de llum, i el dia 9, a més de les instal·lacions de llum, s’encendran les de foc i tindrà lloc l’espectacle final.

A banda, els dies anteriors es podrà gaudir de La Fumarola, tota una sèrie d’activitats prèvies i posteriors com ara conferències i exposicions.

Un dels esperits del Festival és ajudar a redescobrir a la ciutadania d’Olot nous espais i itineraris. És per aquest motiu que en l’edició d’enguany Lluèrnia torna al centre d’Olot, amb el Volcà Montsacopa, la Plaça Balmes i el Carrer Baix del Tura com a límits imaginaris.

El recorregut inclou altres indrets representatius de la ciutat com ara la Plaça Major, l’Hospici, la Plaça de Braus o el Firalet.

Convocatòria artística i col·laboració ciutadana

La convocatòria artística, que es va obrir el 4 de març i es va tancar el 7 d’abril, va rebre més d’una cinquantena de propostes. La comissió organitzadora del festival va triar-ne cinc, una tasca força difícil gràcies a l’alt nivell de les instal·lacions artístiques presentades enguany. Aquests cinc projectes es sumaran a una vintena més d’instal·lacions que formaran part del recorregut proposat pel festival Lluèrnia 2024.

Lluèrnia comptarà un any més amb la col·laboració de les escoles de primària i secundària de La Garrotxa, amb dues propostes que s’exhibiran a la Plaça Balmes i al Firalet. Aquestes instal·lacions suposen la participació de més de 3.000 alumnes, a banda de l’inestimable ajut del personal docent i directiu dels centres escolars que hi participen.

La col·laboració amb altres entitats, que presenten instal·lacions o activitats en ocasió del festival, actualment es concreta en propostes de coproducció, intercanvi o incorporació directa. Lluèrnia també comptarà amb la participació amb escoles d’arquitectura i disseny de Catalunya, entre elles l’Escola d’Art d’Olot.

El Volcà Montsacopa torna a tenir presència en el Festival, acollint una instal·lació al seu cràter i dues més als seus voltants.

El Teatre Principal d’Olot també col·laborarà amb el Lluèrnia 2024 amb “Silent”, una proposta immersiva i interactiva de la Cia. Sargantana que explora la relació de l’ésser humà amb el silenci. Els passis seran els dies 7, 8 i 9 de novembre. Per altra banda, Can Trincheria acollirà l’exposició fotogràfica amb imatges de l’edició de 2023, a càrrec de Joan Gassiot i es podrà visitar del 6 al 17 de novembre.

També cal destacar les col·laboracions d’altres entitats, com el PFI/PTT La Garrotxa. El seu alumnat contribueix en el muntatge d’instal·lacions, el servei del Vermut dels Enlluernats o l’atenció dels punts d’informació del Festival. Enguany han contribuït juntament amb l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot i l’Escola Oficial d’Idiomes a la instal·lació “Distòpia de 3”.

Lluèrnia també col·labora amb Càritas Garrotxa, entitat que oferirà espelmes amb el logotip del Festival per tal de recaptar fons.

Finalment, les residències de gent gran de la ciutat també són una de les aportacions indispensables a la programació del festival, amb contribucions de les persones que viuen als espais de Santa Maria del Tura, Montsacopa, La Caritat i Sant Jaume.

La zona de restauració del Festival estarà situada a prop de l’Espai Cràter, gràcies a la col·laboració de diferents associacions de la ciutat.

L’espectacle final tindrà lloc dissabte 9 de novembre a partir de les 23 h al solar situat a prop de l’Escola El Morrot, una instal·lació de foc de gran format que clourà el Festival i que comptarà amb la col·laboració de Pim Pam Pum Foc.

 

Pau Sarquella i Carmen Torres, Hortolans de la Llum – Lluèrnia 2024

Pau Sarquella i Carmen Torres seran els Hortolans de la Llum del Lluèrnia 2024 amb la instal·lació Llar. La seva instal·lació estarà situada a la Plaça Major.

Llar com a clos d’intimitat, seguretat, calma i confort; com aplec d’escalfor, cocció, reunió i reflexió; com a recinte de flames, brases, sutge i fum; com a entorn fenomenològic de calor, llum, penombra i crepiteig; com a àmbit energètic de combustió, radiació, refracció i convecció.

Sarquella Torres és un estudi d’arquitectura multidisciplinari i nòmada. Entenen la pròpia ubicació perifèrica com una oportunitat per explorar de forma tangencial cada encàrrec. Fugint d’apriorismes i convencions, han generat un ventall divers de projectes que manté certa coherència en la seva voluntat narrativa i de conversió dels arquetips de l’imaginari col·lectiu en reinterpretacions contemporànies. Estan involucrats en la recerca i la docència. La seva forma de generar pensament és a través de la pràctica.

 

“Planta un somni”, primera instal·lació de gran format amb participació en directe amb la col·laboració de la Fundació Albert Bosch

“Planta un somni” és la primera instal·lació de gran format del Lluèrnia en la qual les persones assistents podran participar-hi en directe gràcies a la col·laboració de la Fundació Albert Bosch, que celebra el seu 20è aniversari, i per contribuir en la investigació contra el càncer infantil.

La instal·lació proposarà el repte de plantar més de 15.000 flors amb llum durant la celebració del Festival als terrenys del Parc del Mas Serrat, al Morrot, un dels centres del recorregut d’enguany. Les flors es podran reservar a diferents botigues d’Olot, per internet els dies previs al festival a fundacioabosch.givenow.help/lluernia i a l’espai de la instal·lació els dies de celebració del Lluèrnia amb una aportació mínima d’1 euro.

Els beneficis obtinguts es destinaran a la Fundació Albert Bosch, creada l’any 2004 per Noel Alimentària amb la missió de contribuir al benestar i la salut de les persones al llarg de la seva vida i, per aquest motiu, la fundació fomenta la recerca de solucions mèdiques, biomèdiques i quirúrgiques per a les malalties infantils, principalment càncer, primera causa de mort en infants i adolescents d’entre 5 i 14 anys a Catalunya.

Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum d’Olot, està organitzat per Lluèrnia Associació Cultural, amb el suport de l’Ajuntament d’Olot i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de Cultura de Diputació de Girona. Forma part de la Xarxa Transefímers i de l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer.

Pàgina web del Festival Lluèrnia