Ja és aquí el Plafó del mes d’octubre carregat d’activitats. En destaca l’arrencada de la temporada de tardor d’Olot Cultura amb l’estrena de l’Univers de La Conquesta del Pol Sud. La companyia, fundada el 2010 a Barcelona, oferirà un díptic d’espectacles: Guardianes del corazón de la tierra el dijous 3 d’octubre i Imperi. La nova ruta de la seda el divendres 4 d’octubre.
La primera setmana d’octubre també s’estrena el cicle Jazz Olot amb el concert de Pablo Martín Trio a la sala el Torín, un espectacle de hard-bop i jazz contemporani amb certa sonoritat pop. Es poden adquirir tots els concerts del cicle per tan sols 20 euros.
Segueixen obertes les dues exposicions a les sales obertes del Museu de la Garrotxa. Per una badna, “Derbis, tecno i rock&roll”, una mostra que fa un viatge immersiu pels locals, la música i els ambients de la festa a Olot als anys noranta. L’exposició compta amb activitats complementàries, com la xerrada amb propietaris de bars i altres protagonistes de les nits dels noranta a Olot del dissabte 19 d’octubre. Per altra banda, també es pot visitar “Temps” de Rice o Eduard Sacrest Soy, una mostra que recull les obres més destacades dels darrers deu anys de l’artista fins l’actualitat.
Es commemorarà el Dia de la Salut Mental amb la projecció del documental Bailar la locura de Marta Espar i Maiol Virgili Llabina, un documental que reflexiona sobre els límits del seny i la bogeria. La projecció anirà seguida de l’espectacle de dansa J-aho! II d’Amaiu Luluaga, una peça que qüestiona el concepte de normalitat.
Pel que fa a la música, aquest octubre s’estrenarà el Passeig Sonor, un recorregut per la memòria col·lectiva a través de les gravacions custodiades als arxius del cançoner popular. El divendres 18 i dissabte 19 d’octubre es faran dos recorreguts guiats per l’itinerari. Per altra banda, el Teatre Principal d’Olot acollirà l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC) amb el seu espectacle Crui, una peça que gira al voltant del transhumanisme a través de cançons que descriuren les llargues rutes geogràfiques i en faciliten la seva memorització.
Finalment, s’estrenarà a Olot la darrera obra de La Calòrica titulada Le congrès ne marche pas, una comèdia gradiosa, frívola i, sobretot, rabiosament política. I acabarem el mes amb una proposta per a la nit de Tots Sants: la Nit Bruixa. La Companyia Pagans ens oferirà El valor de res, una experiència escènica immersiva i multidisciplinària que explora les possibilitats d’integració de les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i l’espai natural. L’acompanyarà el concert de Caamaño & Ameixeiras, una de les grans revelacions dins de la nova música tradicional gallega que aconsegueixen resignificar la música i el ball d’arrel gallec amb sons més contemporanis.
El Plafó també inclou temes d’actualitat com les novetats del mes de la Biblioteca, el guardó de les Ales a la Cultura 2024, el Festival Lluèrnia 2024, i molt més!
Aquestes i totes les altres activitats organitzades per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i per les entitats de la ciutat les trobareu al Plafó.
Com cada mes, el Plafó surt acompanyat d’El Cartipàs. Aquest mes, El Cartipàs presenta una actualització del seu disseny. Xavier Pallàs Mariani escriu sobre l’Escola de Campaners Llorenç Longarriu per formar nous campaners i preservar aquest patrimoni material i immaterial.
Al breviari s’hi recull l’edició electrònica de l’inventari Réfugiés espagnols repatriés en Espagne (1937), amb una llista que permet resseguir el recorregut d’un bon nombre de refugiats garrotxins de l’èxode de 1936. També s’hi esmenta la publicació del volum Leyes históricas de Cataluña. Volumen 4. Apéndices que inclou el Reglament del cos de bombers d’Olot aprovat per l’Ajuntament el 1899.
Completen El Cartipàs els articles de Joan Barnadas, Domènec Molí, Xavier Puigvert i Gurt, Emili Bassols i Isamat, Josep M. Muñoz i Joan Tresserras.