Ja és aquí el Plafó del mes de gener carregat d’activitats. En destaca el Campament Reial el 2, 3 i 4 de gener a la Plaça Clarà des d’on també començarà la Cavalcada de Reis el dia 5. Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats de 300 patges, faran el recorregut habitual pels carrers d’Olot: enfilaran el carrer Mulleras, continuaran pel carrer Serra Ginesta, pujaran pel carrer Major i pel passeig d’en Blay fins als tres trons reials, que estaran situats al Firal Petit. Per acabar de gaudir del Nadal, fins al 7 de gener encara es podran visitar els Pessebres a Olot i participar a l’activitat No la caguis! al Museu dels Sants.
El divenres 12 de gener, comença la programació musical a la sala El Torín amb l’actuació del grup català de punk-rock Crim, seguit de la banda olotina Milicians i dels vigatans The Demencials. També destaca l’actuació de Clara Gispert el proper 20 de gener amb un concert on presentarà el seu segon disc La petita mort. Finalment, el dimecres 24 La Principal d’Olot oferirà un concert a Teatre Principal d’Olot i el divendres 26 comptarem amb l’actuació de Dani Nel·lo i Organ Trio, emmarcat dins del Festival Sax-O-Rama.
Pel que fa a les exposicions, fins al 14 de gener encara es podrà visitar “Bestiari” de Gerard Mas i “Fora del marc. Art a Olot durant la represa (1943 – 1968)“. Fins al 19 de gener, al Centre Exursionista d’Olot s’hi podrà veure “L’art de la pedra seca” de Pep Sau i fins al 28 de gener encara es podrà visitar “FANG. Idenitats híbrides” de Maria Camila Sanjinés.
El proper 16 i 17 de gener, torna l’espectacle Mapadeball, l’actuació dels alumnes de segon d’ESO dels instituts de la ciutat. Es tracta d’un projecte educatiu que té per objectiu apropar la dansa als joves amb la participació de coreògrafs i ballarins professionals. Seguint amb la dansa, el dissabte 27 podrem veure al Teatre Principal d’Olot Odissea de Crea Dance Company i Maria Rovira.
El dimecres 17 de gener, la Biblioteca Marià Vayreda estrena el Cicle d’Òpera a la Biblioteca amb la primera xerrada titulada “Introducció a l’òpera” a càrrec d’Albert Ferrer Flamarich.
El Plafó de gener fa també un avançament de la programació del febrer i una visió panoràmica de la programació d’hivern i primavera a Olot Cultura.
Aquestes i totes les altres activitats organitzades per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i per les entitats de la ciutat les trobareu al Plafó d’octubre.
També hi trobareu informació sobre les noves adquisicions de la Biblioteca Marà Vayreda, l’avançament de les dates i el tema del Festival Mot 2024 i els guanyadors de les Beques Ciutat d’Olot.
Com cada mes, el Plafó surt acompanyat d’El Cartipàs. En aquest nou número, el Servei de Català d’Olot – La Garrotxa escriu una peça sobre el repte dels 21 dies per mantenir el catallà, una campanya impulsada des del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Al breviari s’hi recullen la guanyadora de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes 2023, Cristina Simon Pascual, i el guanyador de la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2023, Dario Pedrazzi. També s’hi explica la defensa de la tesi d’Eduard Carrera Fossa, centrada en les conseqüències socials de l’esclat de la bombolla immobiliària l’any 2008 i inclou una anàlisi de l’evolució de la pobresa i la vulnerabilitat a Olot.
Completen El Cartipàs els articles de Xavier Puigvert i Gurt, Joan Barnadas, Domènec Moli, Emili Bassols i Isamat, Josep M. Muñoz i Joan Tresserras.