La nova estada a Faberllull “Fibres sensibles: pensar els afectes en la cultura catalana contemporània” estudiarà la representació de les emocions en la cultura de casa nostra.

Del 20 al 24 de maig, es troben a Olot una desena de professors universitaris, investigadors i traductors del Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Polònia, Catalunya, el País Valencià i els Estats Units.

L’estada acabarà amb un debat públic aquest dijous a les 19 h a La Carbonera sobre el teatre de Josep M. Miró

La residència Faberllull acull la seva primera estada vinculada a l’àmbit dels estudis catalans. Els participants no només debaten sobre com estan representats els sentiments, les emocions o les passions en una obra cultural (literària, cinematogràfica, plàstica, musical), sinó també sobre quines respostes afectives desperta en els cossos dels destinataris, quines fibres sensibles els toca, i com els fa actuar.

“No hi ha una única manera d’interpretar els afectes, sinó múltiples fils, línies, dialectes i corrents als quals tot el treball crític dels estudis de gènere i sexualitat ha donat un impuls extraordinari, molt més enllà del sistema d’estudis tradicionals. Per tant, tota aproximació és adequada si permet conèixer a través del cor, el cervell i els sentits, a través de tot el cos”, assegura Toni Maestre, comissari de l’estada.

Els estudis afectius són una de les perspectives crítiques i teòriques més de moda en el camp de les humanitats i les ciències socials. Sorgeixen com a reacció contra el menyspreu que els sentiments i els aspectes corporals han tingut en el pensament occidental des de la Il·lustració, que considera superiors la raó i l’intel·lecte.

Programa de l’estada

Del 20 al 24 de maig, es troben a Olot una desena de professors universitaris, investigadors i traductors vinguts de Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Polònia, Catalunya, el País Valencià i els Estats Units. Fan diverses sessions de treball individual on cadascú se centrarà en el seu projecte relacionat amb aquest camp i també participen en d’altres sessions col·lectives.

Tots junts parlaran dels afectes en el camp del teatre, centrant-se en els textos del dramaturg Josep Maria Miró; dels afectes en la poesia, posant l’èmfasi en els versos de Miquel de Palol; dels afectes en les arts visuals, dedicant especial atenció en l’obra de Teresa Lanceta; i dels afectes en la literatura, analitzant la prosa de Narcís Oller, Caterina Albert i Najat El Hachmi.

L’estada acabarà amb un debat públic, obert a tothom, sobre els afectes i les emocions en el teatre de Josep Maria Miró. L’acte tindrà lloc el dijous 23 de maig, a les 19 h, a La Carbonera del Teatre Principal d’Olot. Hi participaran Josep M. Miró, Richard Huddleson i Toni Maestre. L’entrada és gratuïta.