Aquest mes d’octubre, El Plafó dedica l’entrevista a parla sobre El Cau de la Guilla, el nou servei de cura d’infants de la Biblioteca Marià Vayreda que s’estrena avui. L’encarregada d’explicar-ho és la responsable de la sala infantil de la biblioteca, Tània Puigvert.
Tània Puigvert és bibliotecària i responsable de la sala infantil de la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot.
La Biblioteca estrena un nou servei: El Cau de la Guilla. Amb quina finalitat?
El Cau de la Guilla és un servei de suport a la conciliació familiar, un espai lúdic i educatiu on poder deixar els infants quan els pares o mares han de fer gestions puntuals.
Destaqueu que no és només un servei de guarda, sinó també educatiu. A través de quines eines? Aquí no només es tindrà cura dels infants, sinó que aquests participaran en diverses activitats lúdiques i educatives al voltant de tres eixos: el joc, l’art i els treballs manuals, i la lectura i els llibres.
Qui s’encarrega de fer aquesta atenció?
Els infants s’estaran a la sala infantil de la Biblioteca a càrrec de dos professionals qualificats. Ells faran la programació d’activitats, rebran els nens i nenes i els acompanyaran durant tota l’estada, proposant i dinamitzant les tasques.
Quines famílies hi poden tenir accés?
Està obert a totes les famílies amb infants de tres a deu anys a càrrec.
De quina manera s’hi han d’inscriure?
Les inscripcions es poden fer per Internet, a través d’un formulari al web www.olotcultura.cat o bé presencialment a la Biblioteca, des de quinze dies abans.
Quin serà l’horari de funcionament?
Funcionarà de dilluns a divendres de 17 a 20 h i els dissabtes de 10 a 13 h, en franges d’una hora i mitja. Les famílies podran inscriure els infants a un o més torns. Les places són limitades: a cada franja horària hi haurà un màxim de vuit infants.
“Aquest no és només un servei de guarda, sinó que girarà al voltant del joc, l’art i els treballs manuals, i la lectura i els llibres”
Cal assistir-hi de manera regular o és un servei d’ús esporàdic?
És un servei d’ús esporàdic per ajudar les famílies en dies i hores puntuals que necessiten que algú es faci càrrec dels seus fills.
El Cau de la Guilla neix per una demanda de la ciutadania?
Les dificultats de conciliació de les famílies són un fet en la nostra societat, especialment en famílies monoparentals o nombroses. Hi ha moltes famílies que no disposen de xarxa familiar que pugui donar-los un cop de mà amb els infants en moments puntuals. El Cau de la Guilla vol ser aquesta ajuda tan necessària per a les famílies, que podran deixar els seus fills en un espai segur i acollidor on seran ben atesos i, a més, s’ho passaran bé!
Hi ha alguna iniciativa similar en alguna altra biblioteca o entitat? Quina valoració en fan les persones usuàries?
Sí, coneixem ajuntaments que han tingut iniciatives similars en biblioteques o altres equipaments i la rebuda és molt bona, especialment per part de les famílies més vulnerables i amb més dificultats de conciliació.
Rebeu algun tipus de subvenció per dur a terme aquesta activitat?
El Cau de la Guilla està subvencionat íntegrament pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya dins el projecte “Temps per cures”, que té l’objectiu d’oferir temps a les mares i pares que tinguin la necessitat de gaudir d’estones per a ells i mentrestant els seus fills i filles estiguin atesos en un ambient d’educació en el lleure, la cultura, els jocs i els llibres. Per ara disposem de la subvenció de la Generalitat fins al 31 de desembre, i si el projecte es valora positivament pels usuaris i tornem a rebre el suport de la Generalitat ens plantegem que segueixi l’any que ve.
A partir de quan entra en funcionament El Cau de la Guilla?
El dilluns 3 d’octubre serà el primer dia d’El Cau de la Guilla a la biblioteca!