“Tenim ganes de continuar essent un espai de trobada, de relació i de foment del sentiment d’identitat i pertinença”.
L’entitat celebra enguany els seus quaranta primers anys de vida i segueix amb les ganes del primer dia que el públic més jove juntament amb les seves famílies gaudeixin de la cultura.
Com surt la idea de crear una entitat sense ànim de lucre per promoure i organitzar espais dirigits al públic familiar?
La primera entitat de Rialles va néixer el 1972, en ple franquisme, a la delegació d’Òmnium Terrassa, i els anys següents es va anar estenent arreu de Catalunya. A Olot es va crear a finals dels anys setanta, amb una gran dosi d’il·lusió i esforç dels seus membres fundadors però amb poquíssims mitjans econòmics i logístics. El seu objectiu era acostar, als infants i als joves, la llengua catalana a través del món del lleure, un vincle aleshores totalment inexistent.
En la celebració d’aniversaris sempre és moment de fer balanç. Amb quin o quins moments us quedaríeu?
Cada etapa de Rialles ha tingut instants destacats. Potser per això no ens quedaríem tant amb cap moment concret, sinó amb l’esperit que ha mogut l’entitat: la il·lusió i la constància del seus membres, els quals, de forma voluntària, han aconseguit mantenir una programació de qualitat al llarg de tots aquests anys.
Actualment quantes persones sou i quines tasques desenvolupeu a l’entitat?
La Junta de Rialles Olot està formada per set persones que ens repartim les tasques administratives i organitzatives. Tenim com a objectiu principal ajudar a crear i donar suport a una programació estable a la nostra ciutat. Així doncs, treballem per mantenir-nos informats de les propostes escèniques orientades al públic familiar que es van oferint i, almenys un de nosaltres, assisteix prèviament a l’espectacle per fer-ne una valoració. D’aquesta manera podem fer una programació de qualitat i variada, que va de vuit a deu espectacles anuals. També donem suport al Carnestoltes Infantil, amb la tria del grup que fa el ball d’animació, i contribuïm al programa de Festes del Tura, amb espectacles i jocs de carrer.
Quins requisits ha de tenir un espectacle per tal que pugui formar part de la programació de Rialles?
Un criteri essencial és que la nostra programació sigui variada i que tots els gèneres i disciplines (teatre, circ, dansa, titelles, música…) hi siguin presents. També prioritzem que els espectacles siguin de producció catalana per tal d’acostar la cultura que es fa al país a la mainada i a les seves famílies. Tot i així hem programat activitats de ressò internacional pel seu interès estètic o per l’originalitat de la proposta.
Teniu algunes companyies de teatre de capçalera o us moveu per propostes diverses?
Mirem d’estar al cas de les diverses novetats que ofereixen totes les companyies i, per tant, també apostem per la pluralitat en aquest aspecte.
Quins inputs rebeu dels vostres destinataris?
Ens felicitem perquè tenim un públic fidel que mostra la seva confiança assistint a gairebé tots els espectacles i gaudint de cadascuna de les propostes que programem. A la sortida del Teatre Principal, després de cada funció, sempre mirem de recollir les impressions del públic i també la de la companyia per tal d’orientar les futures decisions. I això realment és molt gratificant.
Com encareu els propers anys de l’entitat?
Amb molta il·lusió i empenta, i atents als nous reptes que es donen actualment en el camp dels espectacles infantils. Tenim nous projectes en diferents direccions, com treballar en xarxa amb altres ens culturals de la ciutat o eixamplar la nostra oferta amb una programació cinematogràfica. Tot això, però,
sense perdre de vista que volem oferir una activitat lúdica i festiva de màxima qualitat. La veritat és que tenim ganes de continuar essent un element de trobada, un espai de relació i, alhora, un magnífic suport per a la integració i el foment del sentiment d’identitat i pertinença.