El dissabte 14 d’abril veurà la llum Womart, una intervenció en l’art urbà que deu artistes femenines hauran fet en espais públics d’Olot, Figueres, Granollers, Mataró, Girona, Reus, Manresa, Sant Cugat, Vilanova i la Geltrú i Tortosa. Una acció conjunta promoguda per Transversal, Xarxa d’Activitats Culturals. Parlem amb Míriam Alarcón, de l’associació Rebobinart, que s’ha encarregat del comissariat de la proposta.
Womart és una reivindicació del paper de la dona en el món de la cultura?
Si bé és cert que les quotes de la presència femenina en els sectors culturals disten molt d’arribar a la paritat de gènere, Womart es vol centrar a visibilitzar la situació de la dona en les arts visuals específicament. Històricament, el gènere ha estat un motiu de discriminació en aquest àmbit.
Serà a partir dels anys seixanta, amb l’efervescència de l’art feminista, que es reclama la necessitat de visibilitzar les dones artistes obviades per la història de l’art.
El problema amb què ens trobem en l’actualitat és que la discriminació de gènere en les arts visuals és molt més subtil però no menys real. El reconeixement del talent femení en els circuits institucionals és escandalosament inferior al masculí. Paradoxalment, el 70% dels estudiants de belles arts són dones. En resposta a aquesta realitat, sorgeix Womart, amb l’objectiu de visibilitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores.
Per què a través de l’art urbà?
Com a plataforma d’art urbà, ens preocupa especialment que aquesta sigui una de les disciplines amb menys presència femenina. Crec que dues de les raons principals serien: la vigència residual de certs paràmetres que se situen en l’origen del grafit, una subcultura hipermasculinitzada, i la vivència i els usos diferents que fem de l’espai públic homes i dones.
Quines artistes hi participaran? Com es va fer la selecció?
Paula Bonet, Btoy, Pedra, Ovni, Minuskula, Aïda Gómez, Hyuro, Elbi Elem, Monica Rikić i Lula Goce. Deu artistes de diferents disciplines: instal·lació, arts escèniques, media art, il·lustració i muralisme. Per a mi, era molt important que la selecció artística recollís la riquíssima varietat d’expressions artístiques que s’encabeixen dins de l’espai públic. Les artistes van ser triades per l’excel·lència del seu treball, independentment de la seva trajectòria.
Havíeu fet mai un acció simultàniament a deu ciutats? Com valoreu l’experiència fins ara?
Tot i tenir una àmplia experiència en la producció de projectes en l’espai públic, és el primer cop que estem treballant de manera simultània en deu ciutats diferents. És una producció ambiciosa i complexa, però estic convençuda que els resultats superaran les expectatives.
Cal dir que l’acció serà d’un dia, però a cada ciutat hi quedarà un treball artístic per molt temps…
La continuïtat de Womart és imprescindible donada la mateixa naturalesa reivindicativa del projecte. La necessitat de fomentar una equitat de gènere en el reconeixement del talent artístic fa necessari que el projecte tingui una permanència. L’organització de conferències, cicles de cinema, exposicions artístiques… són només algunes de les accions que tenim previst dur a terme properament. Així doncs, Womart dona el tret de sortida a l’abril del 2018, però no s’esgotarà en aquestes intervencions. Caldrà continuar treballant per aconseguir el propòsit del projecte global.