Les jornades seran els dies 7 i 8 de maig a la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i estaran dedicades als projectes participatius i socials. L’objectiu del curs és dotar de tècniques innovadores als assistents perquè en els seus àmbits d’actuació puguin implicar a la ciutadania, a través de la participació. Al mateix temps, es pretén mostrar casos de bones pràctiques que han vinculat els projectes socials amb els culturals, per així, millorar la qualitat de vida de les persones a través del patrimoni. La programació del curs està dividida en dos tallers teoricopràctics i en dos mostres de casos d’èxit.
L’holandès Jasper Visser impartirà el taller Audience engagement, participation and co-creation in museums. Visser és consultor d’estratègies, gestor i innovador cultural. Ha desenvolupat projectes pel Banc Mundial, la Unió Europea, ONG diverses, el Parlament Europeu o el Centre Nacional d’Arts del Canadà.
La directora dels Museus d’Olot, Montserrat Mallol, i l’extècnic del Museus dels Sants i ara director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, oferiran una xerrada en què explicaran com des dels Museus d’Olot, juntament amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, es treballen temes socials (diversitat sexual, funcional o de creences) a través de la cultura.
Esther Fuentes, coordinadora del projecte Tàndem del MNAC i l’escola Miquel Bleach de Barcelona, parlarà d’aquesta proposta que busca l’èxit educatiu en entorns escolars complexos a través de l’art, i dels bons resultats que han tingut en els cinc anys de vida del projecte.
El segon taller anirà a càrrec de Sabah Walid i Juanjo Pulido, responsables del Congrés SOPA. Una convenció que cada any visita un país llatinoamericà i que busca posar en valor el patrimoni rural a través de les persones que viuen en el territori.
30 ALUMNES INSCRITS D’ARREU DE CATALUNYA
S’hi han inscrit 30 alumnes. Provinents d’arreu de Catalunya, la majoria són estudiants universitaris de disciplines relacionades amb la gestió cultural i del patrimoni, professionals de museus i d’altres entitats públiques i privades del sector cultural, social i educatiu.
Molts dels alumnes ja havien participat en les anteriors edicions d’aquesta formació organitzada pels Museus d’Olot i la FES, que feia dos anys que no es podia fer per manca de pressupost. La idea d’aquests cursos és centrar-se, en cada edició, a parlar de la gestió del patrimoni des d’una perspectiva concreta. S’hi ha parlat de gammificació, de storytelling o de comunicació digital, entre d’altres. Les valoracions per part dels participants de les últimes edicions del curs (2014 i 2015) superen el 4,5 en una escala del 0 al 5. La majoria dels comentaris dels antics alumnes qualifiquen el curs de molt interessant, il·lustratiu, profitós, molt positiu o necessari, entre d’altres.
Més informació sobre les jornades “La gent pren els museus”.