A partir d’avui i fins al 15 de juliol les parets de l’Hospici i la residència Montsacopa s’omplen de lones de grans dimensions amb fotografies dels protagonistes del projecte amb la peça del fons del Museu que han escollit.
Les imatges mostren els seus espais més íntims i van acompanyades d’una frase on s’explica per què han triat aquella obra d’art.
A partir d’avui ja es poden veure les lones de grans dimensions del projecte “El Museu entra a casa”, que els Museus d’Olot han iniciat amb els veïns del geriàtric La Caritat i la residència Montsacopa. En total s’han penjat set lones de més de 6 metres d’alt a les diferents façanes de l’Hospici i dues lones de 8 metres a la façana del Montsacopa que es podran veure fins al 15 de juliol.
13 persones han participat d’aquest projecte que va començar al mes d’abril. En diferents grups bombolla, les persones grans van visitar els magatzems dels Museus d’Olot, on van triar aquella peça que els feia més el pes. Després, els tècnics del museu els la van portar a la residència on van conviure amb ella més de 24 hores. En aquest període de temps, el fotògraf Pep Sau va visitar-los i els va retratar amb l’obra. El resultat és el que es veu a les lones de grans dimensions.
Entre les diferents peces escollides hi ha des d’una escultura de Miquel Blay a un quadre de Josep Berga i Boix, passant per altres objectes més curiosos com una bandera del sometent, eines d’oficis del segle XIX, un cavallet de la faràndula olotina o una figura de la Immaculada concepció, per citar-ne alguns exemples.
Les fotografies s’han fet als seus espais més íntims de casa com són les habitacions i les sales comunes. A les lones, les fotos van acompanyades d’una frase on la gent gran explica perquè ha triat aquella peça. A alguns els ha recordat a moments de la seva joventut i a d’altres els ha connectat amb la seva família. Els tècnics del museu han triat la frase d’entre el que els protagonistes explicaven quan triaven la peça als magatzems i quan en Pep Sau els feia les fotografies.
Amb aquest projecte, els Museus d’Olot inicien una col·laboració amb els seus veïns més propers. La valoració és molt positiva i no es descarta seguir col·laborant en el futur. Des de les dues residències s’explica que l’art ha despertat moltes emocions amb les persones grans que han participat de la iniciativa.
Celebració del Dia Internacional dels Museus
El tret de sortida d’aquesta activitat s’emmarca amb el Dia Internacional dels Museus. Del 15 al 18 de maig, els museus d’arreu de Catalunya oferiran diverses activitats que aquest any s’ha proposat que fossin enfocades a la gent gran, un dels col·lectius que ha patit de manera més dura les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19.