44.566 alumnes han participat aquest curs passat en els recursos educatius que s’ofereixen a Olot i comarca. D’aquests, prop de 12 mil han estat en recursos educatius culturals organitzats per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot.
Els Recursos Educatius complementen l’activitat dels docents amb activitats puntuals dins i fora de l’aula.
L’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot elabora i gestiona el catàleg de Recursos Educatius. Es tracta d’un document en el qual s’hi inclouen totes les activitats que empreses, entitats i institucions diverses ofereixen als centres escolars d’Olot i comarca pensades per complementar la tasca docent dels mestres i professors. Són activitats de curta durada que es proposen, majoritàriament, dins l’horari lectiu i tracten tot tipus de temàtiques: salut, diversitat, natura, arts, etc.
Amb els recursos educatius es pretén apropar als centres escolars els professionals de referència de diferents àmbits de coneixement i facilitar la trobada entre els organitzadors de propostes educatives i els docents.
Aquest curs passat, s’hi ha ofert 198 propostes diferents i s’han realitzat 1.736 activitats (cosa que representa un 3% més que el curs anterior). Hi han participat 42 centres educatius i, la xifra total d’interaccions puja a 44.566 (aquest nombre es refereix als estudiants que han passat per les activitats sense tenir en compte que alguns n’han fet més d’una).
El servei de recursos educatius rep molt bones valoracions tant entre els organitzadors d’activitats com entre els docents. Un 92% dels mestres i professors puntua el servei com a bo o molt bo i la qualitat pedagògica de les activitats un 95% la qualifiquen com a bona o molt bona. La puntuació mitjana del servei entre els docents és d’un 8,5 sobre 10 i un 99% dels mestres i professors que l’utilitzen el consideren molt útil per a la seva feina.
El catàleg de recursos educatius del curs vinent (2024-2025) ja està a punt. Una novetat d’aquest any és que s’ha creat una nova pàgina web en la qual es pot trobar tota l’oferta d’activitats per als centres educatius. Els metres i professors tenen ara la possibilitat de filtrar-les per temàtica, per edats, etc. de manera que la cerca és molt més visual i molt més àgil. Es pot consultar aquí: oloteducacio.cat/recursoseducatius. Totes les peticions per part dels centres educatius se centralitzen a l’Àrea de Cultura i Educació que gestiona i coordina els horaris i les reserves amb els diferents organitzadors.
La gestió dels Recursos Educatius es fa en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Garrotxa.
Els Recursos Educatius: un punt de trobada de la cultura i l’educació
A més de coordinar el catàleg, des de l’Àrea de Cultura i Educació també s’organitzen propostes pròpies de recursos educatius des d’una mirada conjunta entre la cultura i l’educació. En aquests recursos hi han participat prop de 12 mil infants i joves. De mitjana, cada estudiant d’entre 3 i 12 anys de la comarca ha participat a dues activitats culturals.
Els recursos educatius culturals passen als diferents equipaments culturals de la ciutat, tant els Museus, com el Teatre o la Biblioteca. L’oferta d’activitats canvia cada any. Aquest curs 23-24 es van oferir visites guiades als Museus d’Olot i activitats diverses per descobrir què guarden, conèixer com treballen els artistes o com és el món de la conservació de les obres d’art, entre d’altres. En l’àmbit de les arts escèniques es van oferir funcions de música, dansa, teatre, circ, per a tots els cursos. També es va fer Mapadeball, un projecte educatiu que apropa la dansa als joves amb la participació de coreògrafs i ballarins professionals. Altres activitats dins del catàleg de recursos educatius van ser activitats artístiques organitzades per l’Escola Municipal d’Expressió, audicions a les aules, visites a la Biblioteca per conèixer l’equipament, saber com funciona i quins serveis ofereix, entre moltes altres.