El Sismògraf tanca avui la seva desena edició després de quatre dies on s’hi han pogut veure 28 espectacles de dansa per a tots els públics i en diferents espais de la ciutat. Deu anys de recorregut que consoliden el festival com la plataforma d’impuls de la dansa a Catalunya.
Enguany, els espectacles de pagament han registrat el 100% d’ocupació amb gent que, en algunes propostes de gran format, s’ha quedat a les portes. En aquest quart any com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, s’ha repetit el gran èxit de públic, que s’ha mantingut en els 19.000 assistents, i l’afluència de professionals amb més de 200 acreditacions. La majoria dels programadors acreditats han vingut de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol, però també de França, Itàlia i el Canadà. A més, s’han celebrat trobades entre les associacions professionals de la dansa de Catalunya, Canàries, Madrid i València.
Durant el quatre dies de festival s’hi s’han pogut veure vuit estrenes, de les quals cinc han estat coproduccions: Set of sets de Guy Nader i Maria Campos, Mol·leculari de Lipi Hernández, C.O.S de Cia Vero Cendoya, Cuculand Souvenir de Roberto Olivan Performing Arts i Fosques de Cia. Las Lo Las, la Cia. El Paller i Art Estudi.
La directora artística del festival, Tena Busquets, ha volgut remarcar la satisfacció general perquè “s’han pogut veure produccions d’un nivell potent i d’estils i llenguatges molt diferents”. És el que ha passat en els tres espectacles del Teatre Principal: “la dansa més física i depurada de Guy Nader i Maria Campos, el component tecnològic de Roberto Olivan o el llenguatge propi de Marta Torrents evidencien aquesta diversitat de formes.”
“A nivell professional la gent s’ha mostrat molt agraïda i a nivell de públic també i el programador necessita precisament percebre aquestes emocions que els espectacles desperten en els espectadors” ha afegit Busquets.
Carrers plens de gent, circ coreografiat i propostes de gran format
Els carrers i els espais a l’aire lliure han estat els escenaris de la majoria de propostes d’aquest Sismògraf 2018. Per exemple, els francesos Compagnie Didier Théron de cossos inflats amb el seu Air i La Grande phrase o les propostes col·laboratives com Cinc minuts de dansa, amb alumnes de l‘Institut del Teatre sota la batuta de Joan Català, o Labranza Kids del Colectivo Lamajara, que ha presentat la seva peça amb nens i nenes de la comarca. “La gent s’ha enamorat de Labranza Kids, que és una altra manera de donar feina als nostres artistes: crear una peça molt professional amb intèrprets que, en aquest cas, eren nens i nenes de 8 a 12 anys.” També al carrer i amb un èxit total d’assistència han ballat les sis companyies del Sismohop i les cinc companyies de l’Itinerari de dansa al Parc Nou.
El protagonista de l’Erupció d’enguany ha estat el circ coreografiat. Algunes de les propostes programades que han combinat dansa i circ són Brut de Marta Torrents – Fet a mà, Analepsis de Paula Quintas -Traspediante o el mític Maibaum de Jordi Galí -Arrangement Provisoire. També es composava de circ coreografiat l’estrena de la gran producció -se n’han pogut veure moltes enguany- Cuculand Souvenir de Roberto Olivan Performing Arts o un altre dels plats forts del festival com ha sigut l’estrena de la producció pròpia Fosques de la Cia. Las Lo Las, la Cia. El Paller i Art Estudi, un viatge a través de la dansa aèria per donar veu a les dones que la història ha silenciat.
‘El millor públic’ i ‘Sismo en família’ tornen a triomfar
En aquesta desena edició, les fórmules participatives de El millor públic i el Sismo en família han tornat a gaudir d’una excel·lent acollida per part del participants, esgotant ràpidament totes les places.
El millor públic és un projecte de creació de públics on enguany hi han participat 20 espectadors i espectadores que, amb molta motivació, i guiats per diferents experts, han pogut veure tots els espectacles, descobrir els secrets que amaga el festival i participar en xerrades amb intèrprets, artistes, coreògrafes, ballarins i professionals del sector.
Després de l’èxit de la primera edició de l’any passat, aquest any s’ha tornar a repetir el Sismo en família: 7 famílies amb nens s’han introduït en el món de la dansa acompanyades per la coreògrafa i ballarina olotina Jess Padrosa, qui els ha proposat un itinerari especial pel festival, tallers i reptes diversos.
I la setmana vinent… les ‘Rèpliques’: Tots dansen i Sism(OFF)graf
El Sismògraf no para. El 27 d’abril s’estrenarà el resultat del projecte Tots dansen amb més de 150 alumnes de secundària de la comarca dirigits per Inés Boza. Són alumnes de l’Escola Cor de Maria i INS Bosc de la Coma d’Olot, i Institut Escola Salvador Vilarrasa de Besalú. Tots dansen és un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove.
I l’endemà, el 28 d’abril, es celebrarà la quarta edició del Sism(OFF)graf, el festival de dansa local i emergent que es celebra amb motiu de la commemoració del dia Internacional de la Dansa. Un programa inclusiu on 7 propostes de companyies emergents, professionals, amateurs, nacionals i locals compartiran escenari.