El Museu dels Sants d’Olot ja ha celebrat 10 anys i els seus responsables han decidit reformar una part de l’exposició permanent, fruit d’un treball de valoració i anàlisis de l’exposició permanent fet tant per part de l’equip intern dels Museus d’Olot com també a partir dels resultats d’un auditoria realitzada per encàrrec de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona.
Mentre que la planta baixa i el soterrani del Museu dels Sants, on els visitants hi poden veure el procés de fabricació de sants (emmotllament, retoc, col·locació d’ulls, pintura, etc.), són dos espais que funcionen molt bé i agraden als visitants, per contra, la primera i la segona planta necessiten millorar, cal renovar els seus continguts i fer-los més entenedors i atractius al públic.
A la primera planta s’hi mostrarà la diversitat de la producció dels tallers de sants de la ciutat, però amb un discurs estructurat a partir de tres pilars: allò sagrat, allò profà i allò social. La intenció és aprofundir en la riquesa de la producció dels tallers que van ser un important motor econòmic i social per la ciutat i que, a més de sants, van produir també una gran diversitat d’elements: figures de jugadors de futbol, toreros com Manolete, madames de Pompadour, sevillanes, models anatòmics, retrats de polítics, etc.
La segona planta serà una continuació de l’exposició permanent del primer pis però hi trobarem sempre un espai temàtic de caràcter temporal dedicat a explicar més àmpliament qüestions concretes relacionades sempre amb les peces de la col·lecció del Museu. Seran petites càpsules temàtiques, petits zooms d’ampliació d’informació, que ens permetran parlar de temes destacats o curiosos amb els que es podrà donar cabuda a peces tant del fons dels Museus d’Olot i que habitualment no estan a l’exposició permanent, com a peces d’altres museus o de col·leccions particulars. La idea és fer dues càpsules temàtiques a l’any, fet que ens permetrà garantir dinamisme al públic olotí perquè pugui visitar el Museus dels Sants en diverses ocasions.
La inauguració de la reforma es farà durant el mes de juliol. Les properes setmanes es podrà seguir visitant la planta baixa i el soterrani del Museu, on s’explica tot el procés artesanal de fabricació de sants i on es pot veure els artesans de l’Art Cristià treballant de forma real en la producció de sants.