La directora dels Museus d’Olot, Montse Mallol, ha intervingut al 5è Congrés Internacional Educació i accessibilitat, museus i patrimoni, celebrat de dijous a dissabte al Museu Marítim de Barcelona. Mallol ha explicat com el Museu de la Garrotxa millora l’accessibilitat aplicant la MUSA, una aplicació d’autoavaluació desenvolupada per la Xarxa de Museus de les comarques gironines. Ho ha fet acompanyada per Carme Martinell, conservadora del Museu d’Art de Girona i responsable de desenvolupar la MUSA.
La MUSA és una guia amb pautes i recomanacions per a la millora de l’accessibilitat als equipaments, que permet dissenyar una eina d’autoavaluació per identificar quins són els punts que cal modificar. El Museu de la Garrotxa treballa colze a colze amb diferents institucions i empreses relacionades amb l’acció social i la diversitat funcional per crear sinergies. Gràcies a la MUSA es van detectar les mancances d’accessibilitat física de l’edifici, resoltes en la reforma efectuada l’any passat a l’exposició permanent. A més d’eliminar les barreres arquitectòniques, la reforma també va permetre millorar l’accessibilitat comunicativa. Actualment se segueix treballant en aquest àmbit, elaborant diversos materials de lectura fàcil i d’audiodescripció perquè tothom pugui seguir l’exposició.
Més de dues-centes persones han participat d’aquest congrés, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i el Museu Marítim de Barcelona. Durant tres dies, s’ha debatut sobre l’educació i l’accessibilitat als equipaments culturals, museístics i patrimonials. El Congrés ha comptat amb experts com els responsables d’accessibilitat del Victoria & Albert Museum de Londres i el responsable del desenvolupament de públics del Musée du Quai Branly – Jacques Chirac de París, un dels museus internacionals més avançats en termes d’accessibilitat. Aquest congrés anual s’ha posicionat com un referent pel que fa a una cultura inclusiva. Les anteriors edicions s’havien celebrat a Múrcia, Osca, Alacant i Lisboa.