Setmana Santa a Olot: l’Ecce Homo de Josep Berga i Boada
Fins a meitat dels anys setanta sortien pels carrers d’Olot diversos passos de Setmana Santa, entre ells aquest Ecce Homo, també anomenat Jesús de Natzaret i que avui dia s’exposa al Museu dels Sants.
És una peça feta per l’escultor Josep Berga i Boada (1872-1923) i reproduïda al taller de l’Art Cristià. A Olot aquest pas va sortir en processó de la Puríssima Sang entre els anys 1941 i 1974, portat a coll per un grup de camàlics de Can Tresserras. L’anècdota és que els camàlics, farts de carretejar les pesades figures, renegaven com uns carreters al llarg del trajecte trencant per moments els bons costums i la pietat que a una Setmana Santa se li pressuposen.
Josep Berga i Boada Va ser un artista polifacètic, massa avançat pel seu temps. Aquest Jesús de Natzaret ens sorprèn per la seva estètica moderna, tant moderna que al seu temps no va agradar gens! No va ser fins a la segona meitat del segle XX que se la va apreciar i considerar com una gran peça.
Un nou volcà
A la nostra comarca estem acostumats a trepitjar terra volcànica! La mil·lenària greda i el dur basalt són fàcils de trobar arreu. Al Museu dels Volcans, però, hi tenim una roca magmàtica diferent, jove, lleugera, trencadissa i aquàtica: la restingolita.
Aquesta joia de la natura va ser pescada el 10 d’octubre de 2011 al mar que envolta el sud de l’illa de El Hierro, a l’arxipèlag de les Canàries. La roca procedeix d’una erupció del volcà submarí que va trasbalsar durant uns mesos l’arxipèlag, i és que una erupció volcànica sempre és perillosa i imprevisible.
En les primeres fases de l’erupció aquesta restingolita va pujar a la superfície on va estar surant uns moments fins que l’aigua va travessar la seva escorça magmàtica negre i va humitejar la seva part central de color blanc i molt més porosa. Per sort, un pescador la va poder recollir abans de que es tornés a submergir al mar per sempre.