El Primer MOT és la vessant del festival MOT que inclou les propostes que es fan per als infants (MOT Escoles) i joves (MOT INS).
El MOT Escoles és una novetat d’aquest 2023 que convida els alumnes dels centres educatius de primària a participar del format MOT amb escriptors de literatura juvenil.
Per la seva banda, el MOT INS es consolida com una activitat literària per a joves d’ESO i Batxillerat, dedicada a reflexionar sobre la por -el tema del MOT 2023- a partir de l’escriptura i la il·lustració.
El festival MOT vol apropar-se al públic jove i per això s’ha creat El Primer Mot, amb l’objectiu de fomentar la lectura entre el públic infantil i juvenil, i de fer-los gaudir de la literatura amb les paraules i amb el contacte amb els autors.
El Primer MOT té una doble vessant: per una banda, el MOT Escoles, novetat d’aquest any i destinat a alumnes de primària; i, per l’altra, el MOT INS, una jornada literària per a estudiants d’ESO i batxillerat, que ja es venia fent des de fa 3 edicions.
EL MOT ESCOLES
El MOT Escoles és una activitat educativa que s’ofereix a les escoles i proposa a alumnes de cicle superior de primària llegir un llibre i tenir una conversa posterior amb l’autor. En un format similar al del festival MOT, els infants dialogaran amb un escriptor que han llegit i reflexionaran sobre el procés de creació i altres temes relacionats amb el fet literari.
El MOT Escoles s’organitza aquest 2023 a Girona juntament amb el Servei de Biblioteques de la ciutat. Constarà de cinc sessions, que es faran en diferents biblioteques públiques, en les quals hi passaran en total 500 alumnes de nou centres educatius gironins.
Els autors que participaran al MOT Escoles 2023 són Gemma Lienas, Jordi Folck, Carles Sala, Mercè Canela, Oriol Canosa i Andreu Martin, el qual també participa al festival per a adults. La d’aquest any és una primera prova pilot que s’espera, de cara l’any vinent, que s’extengui també a Olot.
EL MOT INS
El MOT INS fa aquest any un pas endavant. Se centrarà en el tema del MOT, la por, i hi reflexionarà a través de dos aspectes de la creació literària: l’escriptura i la il·lustració.
Començarà amb una jornada als instituts per explicar als estudiants què és i en què consisteix el MOT INS i se’ls proposarà fer un dibuix o una frase breu sobre la por. El dia principal del MOT INS, l’escriptora Lolita Bosch i la il·lustradora Alba Marina obriran la jornada amb una conversa en què parlaran de la por des del dibuix i l’escriptura. Amb la participació de l’actriu Meritxell Yanes es farà una dinàmica que consistirà en agafar aleatòriament els dibuixos i textos sobre la por fets pels estudiants i, en el cas dels dibuixos, Lolita Bosch escriurà al moment un petit text sobre el que li inspira, i en el cas dels textos Alba Marina en farà una il·lustració.
Tot seguit tindran lloc els tallers vivencials al voltant de la literatura, que aniran a càrrec d’artistes i dinamitzadors de diferents disciplines joves i emergents. Hi haurà tallers de poesia i dansa, de teatre, de literatura negra i música, de realització audiovisual, de còmic, d’escriptura col·lectiva, de literatura eròtica, un joc de rol, una ruta literària o de poesia revolucionària.
Participaran en la conceptualització i dinamització dels taullers Azucena Momo, creadora multidisciplinar en els àmbits de poesia i dansa; Eva Curto, violoncel.lista i professora;Agnès Cabezas, realitzadora audiovisual; Jordi Jiménez, La Perra Laika, ninotaire; Alejandro Santaflorentina, poeta, dramaturg i mediador cultural; Jenni Rodà, escriptora, correctora i periodista; Josep Masanas, informàtic, professor i escriptor; Neus Verdaguer, mestra i educadora social; Cándido Sempere, professor; Ruth Castell Casals, actriu i pedagoga teatral; i David Fernández, activista i poeta.
El MOT INS es farà a Girona i a Olot i hi participaran prop de 300 estudiants de 4t d’ESO i primer de Batxillerat, amb un total de 32 tallers.
+ MOT PER ALS JOVES
A més d’El Primer MOT, aquest any l’Estació Espai Jove de Girona organitza una activitat +MOT pensada per i per als joves. Titulada Po(R)etry Slam, serà un esdeveniment al voltant de l’Slam Poètic. Un concurs de textos i poesia recitada només a partir de la veu i el cos, amb el públic com a jurat.
Helena Soldevilla, Marina Capitan Karla Marti, Lidia Boix, Darua Mangara, Linette Mensen són alguns de noms d’artistes que han confirmat la seva participació.
L’activitat tindrà lloc dissabte 11 de març a les 12 del migdia, a l’Estació Espai Jove, i és oberta a tota mena de públics. A partir de les 13.30 h s’oferirà als participants un micro obert per convidar-los a sumar-se al slam.