Del 16 al 19 de maig, música, cultura i tradició al Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot amb una programació al voltant de les cornamuses dels Països Catalans.
La Ludwig Band, La Puça, Lo Puto Cat, Pitxorines, Filibusters, Agnès Algueró i la Cobla Mitja Lluna seran la banda sonora d’aquesta edició, però no hi faltaran les activitats més participatives i arrelades del Cornamusam.
Per celebrar els 100 anys de les missions a la Garrotxa de Joan Tomàs, el Cornamusam presenta el Reputicànticus, el dinar de cantadors.
La 33a edició del Cornamusam, Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot, tindrà lloc del 16 al 19 de maig de 2024 i ja us podem presentar el programa detallat. El Cornamusam és un festival internacional de música d’arrel dedicat a la difusió i promoció de la cornamusa o sac de gemecs i la seva música. Un dels objectius del Cornamusam és obrir el festival a tot tipus de públic i oferir-li una experiència relacionada amb la música, la cultura popular, la gastronomia i la literatura al voltant de la Cornamusa.
Un cop més, l’organització ha programat totes les activitats del festival a la Sala El Torín i a la plaça Puig del Roser, just davant de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. A més, es podran gaudir de diferents activitats pels carrers d’Olot, a la llibreria Isop i al Gastrobar Els del Mig.
Una edició que aposta per la cultura i la música de KM 0
El Til·ler ha apostat per una edició dedicada a la cultura i la música dels Països Catalans amb propostes musicals de KM 0. El Festival ha programat 10 concerts i una sessió de ball folk amb grups que tenen la cornamusa com a instrument integrat en la seva formació com Pitxorines, Filibusters, la Cobla Mitja Lluna i Les Musc. Però també se’n podran escoltar d’altres que la incorporaran per a l’ocasió i experimentaran amb l’instrument i el seu repertori com: La Ludwig Band o La Puça. Arrodoniran la programació dues propostes musicals d’arrel però molt innovadores com són Paula Grande i Lo puto CAT.
No hi faltarà el talent local de la mà d’Agnès Algueró, que també ens sorprendrà amb algun tema amb sac de gemecs, i de l’Àrea de Música Tradicional de l’Escola de Música Municipal d’Olot.
Reputicànticus, dinar de cantaires amb Adrià Dilmé i Adrià Estarriola, una nova proposta del Cornamusam
Per aquesta edició, l’organització del Cornamusam proposa una nova activitat participativa, el Reputicànticus, un dinar de cantaires dinamitzat per Adrià Dilmé i Adrià Estarriola, de Germà Negre. La iniciativa sorgeix per la celebració dels 100 anys de les missions a la Garrotxa per recopilar les cançons de l’Obra del Cançoner Popular que va realitzar Joan Tomàs. Per aquest motiu, preveient diversos actes per commemorar aquest centenari, el Til·ler ha volgut celebrar-ho en el marc del Cornamusam, la fita més representativa que organitza. Dilmé i Estarriola ens faran cantar a ple pulmó, com es feia abans a qualsevol taverna o sobretaula, alguns dels temes més populars del recull de l’Obra del Cançoner i també de les cançons d’Olot.
El Reputicànticus serà un espai per compartir un àpat i un grapat de cançons puplars, a l’estil de l’Hostal Càntut, el dissabte 18 de maig a les 14 h al Gastrobar Els del Mig (pl. del Mig, 1, Olot). El preu són 28 € i els tiquets es poden comprar en aquest enllaç.
Cornamusam, un festival viu i participatiu
Un dels objectius del festival és fer de pont entre la cornamusa i el públic i és per això que programa activitats de participació popular, els imprescindibles del Cornamusam. Divendres al vespre, la Tocada d’Inici anirà a càrrec de Jordi Aixalà, seguida del Ball de la Cabreta amb RSK! a la plaça del Rector ferrer. Les activitats de carrer es complementaran amb la cercavila pels carrers del centre d’Olot, Posi-me’n 3 quartans amb Grup Es Reguinyol – Xeremiers de Muro, a més, la cercavila de la Cabreta el dissabte a la tarda i jocs tradicionals a la plaça del Cornamusam.
Les activitats que acaben de configurar el programa són diverses i per a tots els públics. El festival començarà el dijous 19 de maig amb la ja tradicional audició de l’Àrea de Música Tradicional de l’EMMO a la Plaça Puig del Roser. Dissabte 18 de maig hi ha la Trobada d’Escoles de Música, amb alumnes d’arreu del país, i la trobada bastonera per celebrar els 30 anys dels bastoners i grallers d’Olot, amb una cercavila al matí. Repeteix, com l’any passat, el taller d’escriure el conte de la Cabreta a la llibreria Isop i a la nit, qui vulgui podrà participar de la CornamuJAM dirigida pel músic Marcel Casellas a la Sala El Torín.
Per tancar el festival, el diumenge tindrà lloc la resolució de la IX edició del Premi Ratafia Russet, la presentació del llibre El cançoner de les Planes d’Hostoles 1922, amb Liliana Tomàs i Jaume Arnella, i el concert d’Àngel Girona i Marc Busquets.
El punt de trobada del festival és la Plaça del Cornamusam, un nucli d’ebullició constant en què s’hi pot trobar La Tradillibreria, lutiers, la barraca de La Carnavalesca, jocs de fusta i molt més. La Plaça busca esdevenir un espai on els espectadors del festival puguin passar el dia entre concerts i gaudir de la cultura popular més enllà de la música.