Des del dijous 13 i fins al diumenge 16 d’abril, el festival del moviment i el paisatge presenta una àmplia programació d’arts vives a les sales, carrers i espais singulars i naturals d’Olot.
La programació, que inclou un gran nombre de peces internacionals i estrenes a Catalunya, s’explica a través de quatre erupcions: hi haurà propostes relacionades amb la natura morta, amb les relacions que s’estableixen entre espècies, amb els vegetals i amb els minerals.
El Sismògraf 2023 comptarà amb artistes de Portugal, Quebec, Eslovènia, França i Brasil, i amb noms de casa nostra com Quim Girón i Moon Ribas, Pau Masaló, Manolo Alcántara i Ester Guntín.
El Sismògraf Olot arrenca la seva 15a edició aquest dijous 13 d’abril a Olot. Enguany, el festival del moviment i el paisatge, torna a recuperar el format intensiu de cap de setmana i fins al 16 d’abril presentarà una trentena de propostes d’arts vives al voltant del moviment i la sostenibilitat.
La programació, que inclou espectacles de sala i carrer, peces itinerants i propostes participatives, instal·lacions i relatories, convidarà el públic a descobrir i deixar-se portar amb propostes nacionals i internacionals, d’entre les quals, vuit estrenes a Catalunya, sites en entorns naturals singulars, i propostes íntimes per a pocs espectadors amb diversos passis per poder arribar a tothom.
Després de la transformació de la darrera edició, el Sismògraf es consolida com a festival centrat en les arts vives i el paisatge. Sota el lema “el festival que detecta el moviment del cos i del planeta”, el Sismògraf és des de ja fa un any un festival situat i conscient: actualitzat, sostenible i fet per a la ciutat i el seu entorn natural.
A dia d’avui, el festival ja ha exhaurit les funcions de la metitat dels espectacles de pagament. Igualment, el públic podrà gaudir d’un gran nombre de propostes gratuïtes i a l’aire lliure durant els quatre dies de festival.
Erupcions de la programació
Entre les propostes programades aquest 2023, s’identifiquen una sèrie de línies argumentals, les erupcions. Idees que s’han fet intenses a mesura que els creadors participants han anat compartint els fonaments dels seus projectes artístics durant els mesos previs al festival. En total són quatre erupcions que expliquen la programació:
NATURA MORTA
Són peces que investiguen en el format, acumulacions d’objectes on explicar el temps i el context social de nostra època.
És el cas de En un día claro puedes ver para siempre, de Rosa Casado i Mike Brookes, que durant tres dies es dedicaran a desmuntar un cotxe separant minuciosament tots i cadascun dels materials que el componen; Habiter, de Katia-Marie Germain, un bodegó ballat que explora la relació entre el cos i l’espai, entre el cos i els objectes; Ciutat Dormitori, de Contenidos Superfluos, un site specific que ens endinsa al cementiri municipal per conèixer millor la idiosincràsia de la ciutat i el caràcter dels seus habitants; i No made Land «Les vanités», del francès Jean Michel Caillebotte, una instal·lació viva i monocromàtica feta íntegrament amb cartró, un bodegó contemporani.
MINERAL
Espectacles que, des de les arts vives, confronten l’espectador o espectadora amb allò no viu, la terra o els minerals, per exemple. Com construïm una geopoètica del nostre entorn?
Són propostes com la guardonada FREEZE, de l’holandès Nick Steur, que crea escultures en directe amb pedres pacientment col·locades; i Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs, dels lleidatans Íntims Produccions i David Climent, sobre el futur que ens espera.
VEGETAL
Propostes que mostren les particularitat del regne vegetal que dona lloc a proposar nous formats relacionals.
Peces com Coreografías Selváticas, de la madrilenya Adriana Reyes, que enllaça les arts vives, l’antropologia i el món vegetal, on la intèrpret explica ballant les reaccions de cada planta; i Woods / Bosque, dels brasilers-portuguesos Clarice Lima / Futura & Linha de fuga, un espectacle a l’aire lliure que comptarà amb la participació d’un grup d’intèrprets locals que, a través de fer invertides, simularan un Amazones en procés de desforestació.
INTERESPÈCIES
Fugint de la mirada antropocèntrica, enguany trobem moltes peces que es fixen en com es relacionen les diferents espècies que habitem el món.
Per exemple, propostes com Ramat simfònic, de Moon Ribas i Quim Girón, un espectacle al cràter de Sant Francesc, que convida el públic a pasturar amb els mateixos creadors i pastors; o Sfumato, de Llum de Fideu, una reflexió poètica, itinerant i immersiva on seran els coloms els qui alimentaran als espectadors.
Entre la resta de la programació destaca Opium Clippers, de l’eslovena Neja Tomšič, un assaig visual que gira al voltant d’una cerimònia del te i el colonialisme; l’estrena de Terra Rhapsody, de Vaikonur / Ester Guntín, inspirada en la ciència ficció, que parla sobre la nostàlgia de la Terra i la fascinació per la tecnologia; Maña, de la Cia. Manolo Alcántara, la construcció d’un arc gegant en directe fet de caixes molt pesades, utilitzant com a única premissa l’economia d’esforç i de moviment.
I aquest 2023 el Sismògraf recupera Frock, de la companyia britànica de dansa inclusiva Stopgap Dance Company, una peça sobre l’Anglaterra dels anys 80 amb artistes amb diversitat funcional.
El festival culminarà al Parc Nou en Moviment, el programa dominical de dansa i arts vives emplaçat en aquest marc natural incomparable i que portarà quatre propostes d’arreu d’Espanya, fruit de la col·laboració del Sismògraf amb la Red A Cielo Abierto.
Banys de lluna i epicentre
La lluna gegant de set metres de diàmetre creada per l’artista britànic Luke Jerram, Museum of the Moon, serà un dels serà un dels punts de trobada i d’acció del Sismògraf 2023. Una proposta que va emplaçada en l’erupció mineral de la programació.
Al peu de la lluna, situada a la Plaça de Braus, hi haurà una zona de Food Trucks i s’hi programaran una sèrie d’esdeveniments, entre els quals, la festa del dissabte a la nit amb dj’s o els Allunatges, unes visites guiades, d’uns vint minuts cadascuna que revelaran molts interrogants sobre la lluna de la mà d’una enginyera aeroespacial, una bruixa, un pastor, una poetessa o un astrònom, entre d’altres.
Un altre dels punts de trobada del festival, l’epicentre, se situarà un any més a La Carbonera, on el públic podrà informar-se de tots els detalls de la programació i, on hi haurà, per exemple, Si fóssim flors, de Marga Socias i Thomas Roper, una proposta inclusiva per a tota la família feta de flors de paper gegants.
Consulta tota la programació del festival aquí