Des de l’Institut de Cultura d’Olot, l’Institut Municipal d’Educació (IME) i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa es destinen grans esforços als recursos educatius: a aquells projectes que vinculen la cultura, l’educació i el benestar social. Són projectes que sovint no són tan visibles perquè no s’enfoquen al públic en general sinó a col·lectius concrets però que repercuteixen en uns resultats tant a petit com a mitjà termini molt valuosos entre les persones que hi participen i el seu entorn.

Es treballa perquè l’oferta cultural i educativa sigui el més completa possible, en la forma i en els destinataris, per a una formació integral. No es pretén que els ciutadans esdevinguin mers consumidors culturals sinó que puguin convertir-se en agents actius i per això s’intenta facilitar-los espais i projectes de gaudi i d’aprenentatge al llarg de tota la seva vida. Serveis i activitats que, d’alguna o altra manera, intervenen en la formació d’aquest esperit crític, fent que es complementin entre elles i interactuïn, aportant noves experiències als ciutadans, perquè puguin així participar més activament de la vida cultural de la ciutat.

“El públic jove i infantil no és el públic del futur, és el públic d’avui. És avui que venen al Teatre i, per tant, els hem d’oferir activitats atractives per a ells”, explica Esther Forment, tècnica de recursos educatius d’arts escèniques d’Olot Cultura.

Aniol Sellabona, tècnic del l’Institut Municipal d’Educació, remarca el salt qualitatiu que s’ha fet en les propostes que s’ofereixen a les escoles i instituts i explica que en un futur es vol completar l’experiència cultural amb xerrades i tallers a les aules prèvies a la funció.

 

PRINCIPALS PROJECTES DE RECURSOS EDUCATIUS QUE ES DESENVOLUPEN DES DE L’INSTITUT MUNICIPAL D’EDUCACIÓ I L’INSTITUT DE CULTURA

 Recursos educatius escènics

Cada any s’ofereix a les llars d’infants, escoles i instituts de tota la comarca, un catàleg amb propostes d’espectacles de música, arts escèniques, dansa i cinema  que es fan dins l’horari lectiu al Teatre Principal d’Olot. Espectacles de qualitat, adequats a cada franja d’edat, per gaudir-los i sentir-los i així apropar la cultura als estudiants de la Garrotxa.

  • FA 21 ANYS QUE S’OFEREIXEN
  • AQUEST CURS S’HAN OFERT 16 PROPOSTES PER A TOTS ELS NIVELLS EDUCATIUS (DE 0 ANYS FINS A MÉS DE 18)
  • TOTAL D’ESTUDIANTS QUE HI PARTICIPARAN AQUEST CURS: 6.245

Al primer pis

Des de fa cinc anys, durant les sessions de Recursos educatius, el primer pis del Teatre s’obre a diversos col·lectius a un preu molt reduït. En les primeres temporades es dirigia a majors de 65 anys però ara s’ha ampliat a altres col·lectius com escoles d’adults o associacions.

D’aquesta manera, s’amplia l’oferta cultural, es treu més rendiment dels recursos i es posen en contacte nens i joves i persones grans en un entorn cultural.

  • FA 7 TEMPORADES QUE S’OFEREIX

 

Cantània

Aquest és un dels projectes educatius que fa més temps que es desenvolupa a Olot i a la Garrotxa. Té un funcionament similar al Cantagrans però, en aquest cas, hi participen els estudiants de 5è de primària. Durant el curs escolar, treballen a l’aula, amb els seus professors de música, el concert que, després, representen tots plegats acompanyats de músics i solistes professionals. El Cantània es converteix en una cantata amb més de 500 nens i nenes. Un espectacle impressionant i una gran experiència pels cantaires. Al llarg de les diferents edicions s’ha observat que ha augmentat la qualitat de l’ensenyament musical a la comarca ja que cada any els mestres i professors es formen per participar d’aquest projecte.

  • FA 14 ANYS QUE ES PORTA A TERME
  • HI PARTICIPEN MÉS DE 500 NENS I NENES CADA ANY

Tots dansen

El Tots Dansen segueix la mateixa metodologia que el Cantània però amb dansa i per a estudiants de  2n i 3r d’ESO. Vinculat amb el festival Sismògraf, el resultat d’aquesta proposta es programa pels vols del dia internacional de la dansa com a rèplica del festival de dansa.

  • FA 7 TEMPORADES QUE ES PORTA A TERME
  • HI PARTICIPEN MÉS DE 150 JOVES EN CADA EDICIÓ

 

Canta gran!

Un projecte destinat a les corals de gent gran que a Olot es fa biennalment. Les corals de la ciutat preparen un espectacle que, després, representen plegats al Teatre Principal d’Olot juntament amb músics i cantants professionals. L’objectiu del projecte és transmetre una imatge positiva de la gent gran, incrementar el seu rol actiu dins la societat i contribuir que això pugui repercutir a d’altres generacions. A més, té una finalitat de creixement personal i de proporcionar qualitat de vida a les persones que hi participen.

El concert del Canta gran! 2019 se celebrarà el diumenge 27 de gener, al Teatre Principal d’Olot amb la participació de les corals: Coral del Casal de Gent Gran (direcció de Rosa Fluvià); la Coral de l’antic hospital Sant Jaume (direcció de Marc Busquets), la Coral Puigsacalm (direcció de Gemma Llorar) i la Coral Polígala, (direcció de Pau Castanyer).