L’artista B-Toy ha començat a pintar el mural de Womart a la paret de la façana posterior Museu dels Sants (carrer Marià Vayreda). L’artista s’ha inspirat en les treballadores dels tallers de sants de la ciutat, concretament en una dona que durant tota la vida ha treballat en tallers de sants i que a dia d’avui encara hi treballa. Així l’artista reivindica el paper de la dona en el món de l’art i la dona treballadora i ho complementarà amb una decoració floral per fer referència a l’entorn natural de la ciutat d’Olot.
Al llarg d’aquesta setmana B-Toy anirà pintant el mural que estarà llest el dissabte 14 d’abril. Durant aquests dies les diferents escoles de la ciutat visitaran l’artista per veure com treballa i conèixer la feina d’una artista d’art urbà. Dissabte a les 12 h, al Museu dels Sants, B-Toy presentarà el mural al públic, en una conferència, en la qual també parlarà de la seva trajectòria
Womart és un projecte d’art urbà impulsat pel consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals que té per objectiu donar visibilitat i reconèixer el talent artístic de les dones creadores i fomentar la seva presència en el camp de l’art urbà en resposta a la manca de paritat real als circuits de les arts visuals. Tot i que més d’un 70% de les estudiants a les Facultats de Belles Arts espanyoles són dones, la seva presència posterior als circuits de l’art és molt limitada.
Reus, Figueres, Tortosa, Manresa, Granollers, Mataró, Girona, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú són les altres nou ciutats on també passarà el projecte Womart. Hi intervindran artistes com Hyuro, Paula Bonet, Elbi Elem, OVNI, Monica Rikic, Aïda Gómez, PEDRA, Minuskula i Lula Goce. El projecte està comissariat per l’associació Rebobinart.
B-Toy és una de les artistes femenines d’art urbà amb més projecció del país i la seva obra es pot veure en parets d’arreu del món, a Brussel·les, Los Àngeles, Barcelona o Mèxic. Ha col·laborat també amb el destacat artista d’art urbà Banksy.
Segons l’artista, l’art mural és un art molt social en el sentit que la seva naturalesa fa que pugui apropar qualsevol persona i de totes les edats.
Des d’Olot Cultura fa mesos que es treballa en aquest projecte a través de Transversal. El regidor de Cultura, Pep Berga, ha explicat que la presència de la dona en el món de l’art és un tema molt important a treballar, de fet, ha dit, al Museu de la Garrotxa només hi ha està representada una sola dona, una deixeble de Berga i Boix. D’altra banda, Berga, ha destacat la importància de l’art urbà a la ciutat que ha afirmat “hi ha de tenir els seus espais”.