Enguany, el festival, organitzat per Olot Fotografia, celebra els seus 30 anys i ho farà amb més de 40 exposicions i una programació que inclou diversos tallers, activitats i xerrades.
El divendres 2 d’agost tindrà lloc la inauguració del festival al claustre de l’Hospici amb la presentació de les exposicions.
El sopar d’entrega de premis d’Olot Fotografia 2024 es farà el dissabte 3 d’agost amb 4 premis en metàl·lic i un de material fotogràfic.
Del 2 al 31 d’agost arriba la XV edició de la Biennal d’Olot Fotografia, la Mostra Internacional de Fotografia. Iniciat l’any 1994, el festival celebra enguany els seus 30 anys i ho farà amb un total de 42 exposicions repartides per diversos espais de la ciutat, com el claustre de l’Hospici, el claustre del Carme, Can Trincheria, la Biblioteca, l’Orfeó Popular Olotí, l’Àmbit Espai d’Art, entre molts altres. En la programació d’enguany, hi trobem autors catalans com Joan Bassols Dorca, Pep Busquet Duran, Sara Savall Martin, Mercè Ribera Turró o Ricard Mademont de Colombo, així com també autors d’altres indrets de l’Estat i de l’estranger com Isabelle Blanco, Nacho Pons Herrero, Javier Reyna, Karla Gabriela Guerrero Trejo, Rocío Bueno Royo, entre molts altres.
La inauguració de la Biennal tindrà lloc el divendres 2 d’agost al claustre de l’Hospici i comptarà amb les presentacions de les diverses exposicions on cada autor disposarà de deu minuts per presentar la seva obra. Aquests autors optaran a un dels 5 premis que atorga la Biennal. A continuació, es farà el sopar inaugural al mateix claustre. L’endemà dissabte, es reprendran les presentacions de les obres que faltin i, al vespre, tindrà lloc el sopar d’entrega dels premis d’Olot Fotografia 2024, que inclouen 4 premis de 500 euros en metàl·lic i un premi de material fotogràfic a càrrec de VisualKorner, una botiga de fotografia de Barcelona que col·labora activament amb el festival, oferint un espai d’exposició per a les obres.
A més de totes les exposicions, el festival organitza altres activitats com el Photo-firal, una activitat participativa al Firal, on s’hi col·locaran uns estenedors per qui vulgui deixar-hi les seves fotografies i intercanviar-les per unes altres. Aquesta iniciativa també pretén fomentar i recuperar la fotografia en paper. Per altra banda, el dissabte 3 d’agost al matí, qui ho vulgui podrà fer-se un retrat al col·lodió al Claustre del Carme, amb un preu especial i places molt limitades. Finalment, diumenge també es farà un taller de cianotípia a càrrec de Jordi Gòmez i una sessió de Nu, un clàssic del festival, amb places limitades. Es tracta d’una activitat amb un factor sorpresa: els participants no sabran on es fa ni els models que hi participen fins ben bé a última hora.
Com ja és habitual, els anys imparells es convoca la Beca Olot Fotografia i se selecciona al guanyador els anys parells, és a dir, els anys que se celebra la Biennal. Per això, el dissabte 3 d’agost a les 18 h de la tarda tindrà lloc el visionat de la Beca Olot Fotografia 2025 a l’Espai Cràter. Un total de vuit autors presentaran el seu treball davant del jurat i del públic, alguns de manera telemàtica des de l’estranger. D’aquest acte en sortirà el candidat becat, que obtindrà una beca de 3.500 euros.
La Biennal d’Olot Fotografia és el festival de fotografia més antic de l’Estat. Enguany, l’organització del festival ha anat a càrrec de Joan Puigdemont, Aina Puigdemont, Carles Sitjar i Marta Pladeveya. A més, ha comptat amb el suport de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, Meritxell Corominas, la Diputació de Girona i Inspai, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Finalment, també hi han col·laborat l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, els Museus d’Olot, La Fageda, l’Orfeó Popular Olotí, la Fundació Hospital d’Olot, l’Àmbit Espai d’Art i VisualKorner.