L’agenda cultural del primer semestre del 2025 a Olot combina clàssics, propostes contemporànies i altres d’inclassificables; grans noms i descoberta d’artistes. Una setantena de propostes de música, arts escèniques, lletres i patrimoni.

La venda general d’entrades començarà el dimarts 17 de desembre a les 18 h; abans per als que vulguin el Paquet Butaca o siguin de la Societat Anònima.

S’ha presentat la programació d’Olot Cultura per al primer semestre del 2025. Unes 70 propostes variades i de qualitat amb la intenció, com sempre, que tothom hi pugui trobar allò que és del seu gust.

El llibret amb totes les activitats organitzades per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot es pot recollir als equipaments culturals o descarregar-lo en PDF al web www.olotcultura.cat. A l’apartat agenda del web també es pot consultar tota l’oferta, incloses les propostes organitzades per les entitats i associacions de la ciutat.

L’obertura de la temporada de música i teatre serà el dia 31 de gener amb Operetta, de Cor de Teatre, un espectacle amb més de vint cantaires a l’escenari que interpretaran clàssics operístics de Verdi, Rossini, Bellini o Bizet.

Clàssics, contemporanis i inclassificables a les arts escèniques

Dins els clàssics hi trobem Tirant lo Blanc, amb text de Màrius Serra i direcció de Joan Arqué; Divinas palabras de Valle Inclán amb Atalaya Teatro, Les criades de Jean Genet de la Funerària (en memòria de Xavier Ruscalleda), i Mort d’un comediant, una producció del Teatre Romea interpretada per Jordi Bosch.

De textos contemporanis podrem veure Tots ocells de Wajdi Mouaward —que porta a escena La Perla 29 sota la direcció d’Oriol Broggi—, el qual aborda conflictes enquistats entre generacions. També coneixerem la història d’un jove palestí que creix en un camp de refugiats i que lluita per ser actor amb And here I am de The Freedom Theatre.

Dins el cicle LAP, la programació d’espectacles no convencionals, aquest 2025 veurem

Libelul·la de Toti Toronell; La Mula ens sorprendrà amb Thauma, un espectacle que ens convida a mirar i a deixar-nos sorprendre; Escenapart interpretarà Els ossos de Montaigne, un muntatge que reflexiona sobre què passa quan la vida és interrompuda bruscament; i Iron Skulls presentaran Famulus 4.0, una peça que combina teatre, dansa, robòtica i intel·ligència artificial.

Dues propostes ens faran gaudir de les arts escèniques en família els diumenges a la tarda. N’importe quoi, un espectacle clown de Leandre Clown i Postclàssic, una peça que recull els millors números del pallasso Tortell Poltrona.

Sota l’etiqueta Olot a Escena —propostes d’artistes olotins— hi ha la Companyia Sònia Ayats que presentarà la comèdia Càsti(n)g; el Festival Improvist Del Gremi, i dos musicals: Si no hi hagués demà, de Marc Buxeres i Pau Serrallonga i Sense Rumb el musical de la Quarta Paret, a més de l’espectacle de La Funerària.

Univers Creatiu Ponten Pie

Aquest 2025 posarem el focus en la companyia Ponten Pie que es caracteritza pels seus espectacles sorprenents, en entorns escenogràfics curiosos, amb dosis de màgia en el plantejament escènic, en el vestuari i en la proposta dramatúrgica. Acollirem tres espectacles: Loo, per a públic d’entre 2 i 5 anys; Ârtica, i Cau, que arribarà a Olot la tardor del 2025, a més d’una funció per a públic escolar.

El jazz el protagonista

El cicle Jazz Olot de gener a juny de 2025 arriba amb quatre propostes d’alta qualitat. El pianista Lluís Capdevila revisitarà peces del compositor Mompou. Gaudirem del concert d’Albert Marquès que, en format quintet, ens presentarà l’àlbum Freedom first, gravat amb la participació de Keith LaMar recitant poesia per telèfon des del corredor de la mort (la idea és que el mateix LaMar pugui intervenir en directe per telèfon en el concert). L’aclamat baixista grec Petros Klampanis presentarà un concert on s’integraran múltiples gèneres, des de la música clàssica fins al pop. I tancarà el cicle el saxofonista i compositor Pasquale Calò.

Entre els noms catalans hi trobem Roger Mas i La Cobla de Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, Guillem Roma, Agnès Algueró, amb Èric La Torre de teloner, i Paula Valls.

La part de música d’arrel vindrà amb el Garrotxinàrius que proposa una jornada de tallers de dansa i un ball concret.

Els Museus d’Olot recuperen la història del tèxtil a Olot

Els Museus d’Olot encetaran aquest semestre tres exposicions relacionades amb la indústria del tèxtil que tant ha marcat el passat industrial de la nostra ciutat: “Andrinópoli” de María Camila Sanjinés, “Història del tèxtil a Olot” i “Prats d’indianes” de Mireia Coromina Portas.

A més de les exposicions, el cicle titulat Olot Tèxtil, estarà format per diverses activitats que s’aniran desgranant al llarg dels propers mesos entre les quals ja hi ha dos espectacles confirmats: The Divination Palace de Jim Parris & Xumo Nunjio, una instal·lació participativa inspirada en l’art i la cultura de l’Àfrica occidental; i Me & Magdalena, una peça de Magda Puig Torres que reivindica la figura de les àvies, que van quedar en l’anonimat.

Per altra banda, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa, veurem “Dibuixant un arbre”, una selecció de dibuixos i vídeos de l’artista garrotxí Àlex Nogué, que dialoguen amb la col·lecció permanent del Museu. L’artista proposarà al públic situar-se davant de dibuixos d’una manera semblant a com l’autor s’ha situat davant dels arbres.

Un semestre a la Biblioteca marcat per la poesia

Aprofitant les efemèrides de l’any, la Biblioteca Marià Vayreda organitza diverses activitats per acostar la poesia al públic amb l’exposició “Montserrat Vayreda: somio obrir camins entenedors”; un passeig biogràfic, musical i poètic en homenatge al poeta Salvat Papasseit en el centenari de la seva mort, amb Jordi Boixaderas i Marina Prades, i Artashes Aslanyan al piano i l’espectacle Pompeu Fabra s’escriu amb ce trencada de Terra Teatre, una obra que convida al públic a valorar i a protegir el nostre patrimoni lingüístic. En homenatge a Vicent Andrés Estellés, Sílvia Bel i Tomàs de los Santos ens oferiran un espectacle poeticomusical sota el títol M’he estimat molt la vida.

Per altra banda, la Biblioteca organitzarà activitats infantils, com noves hores del conte i dos dissabtes al matí de jocs de taula en família amb La Juganera. També se seguirà organitzant el club de lectura mensual a càrrec d’Albert Grabulosa.

Venda d’entrades a partir del 17 de desembre

Les entrades es podran comprar a partir del 17 de desembre a les 18 h però des d’avui mateix (dimarts 10) a les 18 h, es pot adquirir el Paquet Butaca (que inclou els principals espectacles d’arts escèniques que es fan al Teatre a un preu molt ajustat) i, els membres de la Societat Anònima, tindran venda preferent a partir del dia 12 a les 18 h.

Consulta l’agenda cultural 2025