La sala El Torín serà l’escenari d’un seminari amb museòlegs especialistes que debatran sobre la interrelació entre els museus i la societat actual en un context difícilment sostenible.
El col·lectiu ArqueoLegendS, amb la col·laboració del Museu de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot i la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, ha organitzat a la sala El Torín d’Olot un seminari el dissabte 15 de juny amb el títol La Museologia, eina d’interpretació i representació de la realitat social. Es tracta d’una sessió acadèmica matinal, gratuïta i oberta al públic en general, amb l’objectiu d’instruir i debatre sobre la funció dels museus en la societat actual considerant les dificultats que tenen per abordar els nous reptes ambientals i culturals. Amb aquesta finalitat, el seminari ha comptat amb la intervenció de cinc especialistes de l’àmbit català i estatal que amb un preàmbul i quatre ponències han exposat els seus projectes i la seva experiència. Les seves reflexions han tractat sobre l’evolució dels conceptes de museu i museologia, de la transformació de la tasca dels museus, més enllà de la conservació i difusió del patrimoni, i també de la funció que aquests adopten com a centres de dinamització social i promotors del desenvolupament local.
Memorial Gabriel Alcalde
L’organització d’aquest seminari ha estat inspirada per la figura de Gabriel Alcalde Gurt, que va ser el primer conservador i el primer director del Museu Comarcal de la Garrotxa, a l’Hospici, i amb ell es va confeccionar el primer projecte museogràfic un cop instaurada la democràcia i restablerta la Generalitat. Sembla acceptat que a partir dels anys setanta i vuitanta s’inicia el que s’ha anomenat més tard la “nova museologia”, que implicava el criteri inèdit fins aleshores de potenciar la funció social dels museus, i és just en aquest moment que Gabriel Alcalde comença la seva labor museogràfica i, de manera instintiva i espontània, esdevé actor destacat d’aquesta tendència. La sessió acadèmica que ens ocupa no està plantejada com un homenatge ̶ que ja es va fer en el seu moment ̶ però sí com una activitat que vincula i preserva la seva obra i la seva memòria.
A banda dels organitzadors esmentats, l’esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Universitat de Girona, l’ICRPC i el CERCA. ArqueoLegendS està format per vuit arqueòlegs i museòlegs: Ramon Buxó, Quim Mateu, Miquel Molist, Toni Monturiol, Joan Oller, Josep Manuel Rueda, Robert Sala i Xevi Terradas.