fbpx
XERRADES

Memorial Gabriel Alcalde Gurt (1958 – 2019)

La museologia, eina d'interpretació i representació de la realitat social

Dissabte 15 de juny de 2024, matí, Sala El Torín

Memorial Gabriel Alcalde Gurt (1958 – 2019)

La museologia, eina d’interpretació i representació de la realitat social

Programa:

9.30 hBenvinguda a càrrec de Josep Quintana, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot

9.45 h – Presentació del seminari “En Gabriel Alcalde i el Museu com una eina de transformació social, una labor que avui cal mantenir”, a càrrec de Ramon Buxó i Joan Oller.

10 h – Preàmbul. “Museus d’Olot. Projectes artístics comunitaris per la millora del benestar social”, a càrrec de Montse Mallol, directora del Museu de la Garrotxa.

10.15 h – Ponències, presentades per Xavier Terradas
1a. “Museología social para un mundo (in)sostenible”, per Iñaki Arrieta, professor de la Universidad del País Vasco.
2a. “L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, 30 anys d’acció territorial i desenvolupament local al Pirineu”, per Jordi Abella, director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, d’Esterri d’Àneu.

11.15 h – Pausa. Coca i cafè.

11.45 h – Ponències, presentades per Quim Mateu.
3a. “Cercant una estratègia d’acció cívica per a l’Etno”, per Joan Seguí, director del Museu d’Etnologia de València – l’Etno.
4a. “El Museu d’Història de Catalunya: un espai per repensar la història des del compromís social”, per Jordi Principal, director del Museu d’Història de Catalunya.

12.45 h – Debat obert amb els ponents sobre “Els museus socials avui i perspectives de futur”. Moderen: Toni Monturiol i Josep Manuel Rueda.

13.45 h – Cloenda i tancament. A càrrec de Maria Saña, Miquel Molist, Robert Sala i el regidor de Cultura, Josep Quintana.

14.15 h – Dinar d’amics. Qui vulgui es pot afegir a compartir un àpat als jardins de l’Alberg Torre Malagrida entre els assistents, ponents i organitzadors a la jornada i amics i familiars d’en Gabi.

Organitza: ArqueoLegendS, un col·lectiu format per arqueòlegs i museòlegs (Ramon Buxó, Quim Mateu, Miquel Molist, Toni Monturiol, Joan Oller, Josep Manuel Rueda, Robert Sala i Xevi Terradas). Amb el suport del Museu de La Garrotxa d’Olot i l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren la Universitat de Girona, l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i CERCA.

Go to Top