L’educació, la cultura i la infància han tingut el protagonisme durant tres dies a Olot, creant un espai dedicat a l’etapa dels 0 als 3 anys necessari per a molts.

Els espais de joc per a infants s’han omplert, les places de la jornada de formació per a professionals s’han exhaurit i les xerrades per a famílies han comptat amb una gran assistència.

Infanteria! ha estat el primer esdeveniment educatiu i cultural a Olot per a infants de 0 a 3 anys. La iniciativa ha aconseguit donar protagonisme a la infància.

El 9, 10 i 11 de maig s’ha celebrat la primera edició d’Infanteria!, el primer esdeveniment educatiu i cultural a Olot per a infants de 0 a 3 anys, per a les seves famílies i per als professionals de l’educació. La Carbonera, la Biblioteca Marià Vayreda i l’Espai Cràter han acollit diverses activitats al voltant d’aquesta etapa de la infància amb un gran èxit de públic.

Dos dies abans d’estrenar Infanteria!, les inscripcions per a algunes activitats ja s’havien exhaurit. Les places d’aquelles activitats amb reserva s’han omplert totes, també les Jornades de formació professional del dissabte 11 al matí adreçades a educadors i educadores. Pel que fa als espais d’entrada lliure, com ara L’obrador dels infants de Jugar i Jugar, el públic ha repetit en més d’una ocasió i l’espai fora de la Carbonera en certs moments ha quedat petit. La resposta de les famílies davant d’aquest esdeveniment ha estat molt positiva, per a moltes d’elles feia falta una iniciativa com aquesta davant la dificultat de trobar espais dedicats a l’edat dels 0 als 3 anys.

Roberta Genova, creadora de l’activitat Prohibit no tocar, un espai de joc sensorial que s’ha estat a l’interior de la Carbonera durant els tres dies d’Infanteria!, ha valorat molt favorablement la seva experiència i el públic també n’ha fet una molt bona rebuda. Els conferenciants que han impartit les xerrades per a famílies, entre ells l’autora de bestsellers en educació Catherine L’Ecuyer, la psicòloga i pedagoga Sònia Kliass, i Clàudia Díaz i Carmen Granados de Jugar i Jugar, també han viscut l’experiència de manera molt positiva. En aquestes xerrades s’ha donat èmfasi a per què jugar és important per aprendre i com els adults podem acompanyar aquest joc.

Infanteria! ha estat creat des de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot conjuntament amb les escoles bressol de la ciutat, les quals han viscut molt favorablement l’experiència. Els nens i nenes d’i2 de totes les escoles bressol van poder participar a L’obrador dels infants i al Prohibit no tocar en horari de matí del dijous i divendres.

Donar valor a aquesta primera etapa de la infància, valorar-la i donar visibilitat a la tasca educativa de les educadores i famílies eren els objectius d’Infanteria!. Anna Prat, tècnica d’educació de l’Ajuntament d’Olot, es mostra satisfeta amb el resultat: “Hem aconseguit un dels objectius que teníem, que era fer visible les necessitats d’aquesta etapa dels 0 als 3 anys”.

L’esdeveniment s’ha acabat però Infanteria! continua amb el material creat per pares, mares i educadores. Es pot consultar La Guia creada per Jugar i Jugar amb consells sobre com acompanyar el joc dels infants a www.infanteria.cat. Per altra banda, algunes de les xerrades es van enregistrar en vídeo i aviat es podran consultar.