Centenari del Casal Marià d’Olot
La vitrina del trimestre
17 de gener - 29 de març de 2024, Arxiu Comarcal de la Garrotxa
El dia de sant Josep de 1924, al final del passeig de Ramon Guillamet i al peu de la muralla del segle XIX, va tenir lloc la col·locació de la primera pedra del Casal Marià, la seu social de la congregació mariana de Sant Lluís Gonzaga de la ciutat d’Olot. Poc abans, el rector Carles Faixat i el vicari Francesc Calderó, de la parròquia de Sant Esteve d’Olot, com a propietaris del terreny, havien obtingut el permís municipal necessari per aixecar-hi un edifici concebut com a local d’espectacles amb finalitats recreatives i religioses.
El terreny havia estat adquirit l’any 1918 per la parròquia i la congregació i, des de l’any següent a la compra, albergava un camp d’esports utilitzat pels diversos equips olotins de futbol i també acollia proves atlètiques. Els plànols del nou casal van ser dibuixats per l’arquitecte Isidre Bosch Batallé, que hi va projectar una gran sala de teatre, una biblioteca i una sala de reunions.
Les vitrines de l’Arxiu mostren un bon nombre de documents textuals i gràfics que permeten repassar la trajectòria d’aquest lloc d’acollida de diverses activitats (teatre, cinema, exposicions..) des del seu inici. Actualment, el Casal Marià serveix de residència sacerdotal, escola de catequesi i sala d’actes. Gràcies a un conveni amb l’Ajuntament d’Olot, l’espai central es troba a disposició de les entitats cíviques locals i és punt de vacunació temporal del municipi.
Organitza: Arxiu Comarcal de la Garrotxa