El Festival se celebrarà els dies 10 i 11 de novembre amb un recorregut que proposarà redescobrir indrets d’Olot com ara l’Eixample Malagrida.
El dia 10 es posaran en marxa les instal·lacions de llum i el dia 11 també s’encendran les de foc.
Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum d’Olot, es celebrarà els dies 10 i 11 de novembre de 2023, seguint amb el format proposat l’any passat, en el qual el dia 10 es posaran en marxa les instal·lacions de llum, i el dia 11, a més de les instal·lacions de llum, s’encendran les de foc.
A més, els dies anteriors i posteriors es podrà gaudir de La Fumarola, tota una sèrie d’activitats prèvies i posteriors com ara conferències o exposicions.
Un dels esperits del Festival és ajudar a redescobrir a la ciutadania d’Olot nous espais i itineraris. És per aquest motiu que en l’edició d’enguany de Lluèrnia, després de celebrar-se a la ribera del riu Fluvià o el barri de Sant Miquel, l’itinerari explorarà les possibilitats de l’Eixample Malagrida, des de la Casa Vayreda fins el Parc Nou, passant per llocs com el Museu dels Sants o el Pavelló Municipal d’Esports. També s’oferiran instal·lacions en punts claus de la ciutat com ara la Plaça Major, l’Hospici o les Residències.
Convocatòria artística. Col·laboració amb entitats
La convocatòria artística, que es va obrir el 20 de març i es va tancar el 30 d’abril, va rebre més d’una cinquantena de propostes. La comissió organitzadora del festival va triar-ne quatre, una tasca força difícil gràcies a l’alt nivell de les instal·lacions artístiques presentades enguany.
Aquests quatre projectes es sumaran a una vintena més d’instal·lacions que formaran part del recorregut proposat pel festival Lluèrnia 2023.
Lluèrnia comptarà un any més amb la col·laboració de les escoles de primària i secundària de La Garrotxa, amb 2 propostes que s’exhibiran al Parc Nou i que enguany aposten per un format de grans dimensions.
La col·laboració amb altres entitats que presenten instal·lacions o activitats en ocasió del festival actualment es concreta en propostes de coproducció, intercanvi o incorporació directa que són: AOAPIX, Binari, EASD Olot, Pim pam pum Foc! i Xarxa Transversal.
El Teatre Principal d’Olot també contribuirà en el Lluèrnia 2023 amb l’espectacle “Ciutat d’ombres”, resultat d’un taller previ organitzat per Com Un Llum amb l’alumnat de segon de primària.
Can Trincheria acollirà l’exposició fotogràfica amb imatges de l’edició de 2022, a càrrec d’Enric Carré i es podrà visitar del 8 al 19 de novembre.
També cal destacar les col·laboracions d’altres entitats, com el PFI/PTT La Garrotxa, amb la qual el seu alumnat contribueix en el muntatge d’instal·lacions, el servei del Vermut dels Enlluernats o l’atenció dels punts d’informació del Festival.
Lluèrnia també col·labora amb Càritas Garrotxa, entitat que oferirà espelmes amb el logotip del Festival per tal de recaptar fons.
La zona de restauració del Festival estarà situada a l’exterior del Pavelló Municipal d’Esports, gràcies a la col·laboració del Club Vòlei Olot i el Club Patinatge Artístic Olot. En aquesta zona també es celebraran els Contes a la Vora del Foc durant la tarda / nit de divendres 10 i dissabte 11.
NUA Arquitectes, Hortolans de la Llum
NUA Arquitectures seran els Hortolans de la Llum del Lluèrnia 2023 amb la instal·lació Ritual. La seva instal·lació estarà situada a la Casa Vayreda.
Plantar la terra és una de les accions primigènies per establir-se en un lloc. A través de l’acció de cultivar, el lloc es transforma, físicament però també a nivell simbòlic, esdevenint una fita de referència, fixa i segura, des d’on habitar el món. No per casualitat habitar i cultivar provenen d’un mateix terme llatí, “Colere”. Ritual és un cultiu al·legòric que construeix un lloc. Un hort de llum que redefineix l’espai, un refugi, una plaça, una estança. Una acció mínima, un camp de fesols abstracte i eteri que es confronta amb la presència sòlida i dominant de la Casa Vayreda. L’antic hort de la masia, ja desaparegut, reneix en la seva forma més essencial per acollir i protegir, generant un dins i fora que convida a compartir experiències intangibles enmig del silenci. Un petit temple primitiu dedicat a l’agricultura. L’hort com a culte a l’existència.
NUA Arquitectures és un equip plural i flexible que treballa amb professionals de diferents àmbits per desenvolupar projectes adaptats a les necessitats específiques de cada situació, col·laborant activament amb els habitants dels llocs i els espais que dissenyem. NUA està dirigit per Maria Rius, arquitecta per la ETSAB (2011) i dissenyadora gràfica per EINA (2014), Arnau Tiñena, arquitecte per la ETSAB (2010) i màster de recerca en urbanisme per la UPC (2017), i Ferran Tiñena, arquitecte per la ETSAB (2011) i màster de recerca en urbanisme per la UPC (2017). Els tres es van llicenciar amb matrícula d’honor (10) i van completar la seva formació en escoles d’arquitectura europees (Edimburg, Ljubljana i Venècia). La Maria, l’Arnau i el Ferran combinen la pràctica amb la investigació i la docència. Actualment exerceixen de professors de projectes i urbanisme a l’Escola d’Arquitectura de Reus (EAR), i exploren les dinàmiques de l’escala territorial, el projecte urbà i l’habitatge col·lectiu a través del doctorat.
Participació de les escoles d’arquitectura i disseny
Una de les col·laboracions permanents del Lluèrnia és la que realitza amb escoles d’arquitectura i disseny de Catalunya. Enguany es comptarà amb la col·laboració de l’alumnat de ESDAPC – Muntatges Efímers / Escola d’Art d’Olot, Grau en Estudis de l’Arquitectura / La Salle / URL, EAR / Escola Tècnica Superior D’Arquitectura de Reus, Postgrau Espais Efímers i Museografia Radical – UPC School, i el Grau en Estudis d’Arquitectura de la Universitat de Girona.
Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum d’Olot, està organitzat per Lluèrnia Associació Cultural, amb el suport de l’Ajuntament d’Olot i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de Cultura de Diputació de Girona.
Imatge Lluèrnia 2023
La imatge del Lluèrnia 2023 és obra de Manel Quintana.