El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai és un reconeixement a tots els i les mestres republicans assassinats durant la dictadura i un exercici de memòria democràtica antifeixista que encara avui, alguns, volen prohibir-nos recordar.
L’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i el mateix Ajuntament ens adherim a la crida que la majoria d’organitzacions, equipaments i projectes culturals estan fent en defensa de drets culturals de la ciutadania, a l’accés a la cultura en condicions d’igualtat i al desenvolupament de les capacitats creatives.
Les cancel·lacions d’espectacles i projectes culturals de tota mena per part de la dreta i l’extrema dreta arreu del país i de l’Estat espanyol posen de relleu que ara més que mai, l’educació i la cultura són necessàries com a eixos vertebradors d’una societat que pugui viure amb llibertat i en un entorn democràtic.
És per aquest motiu que hem decidit convidar la companyia Xavi Bobés (una de les companyies cancel·lades recentment per un ajuntament de dretes) a fer una mirada sobre l’espectacle EL MAR: VISIÓ D’UNS NENS QUE NO L’HAN VIST MAI, que vam poder veure a Olot el febrer passat. El proper 29 de setembre, en Xavi Bobés intèrpret i cocreador de l’espectacle juntament amb Alberto Conejero, i l’Albert Coma, artista olotí responsable dels visuals de l’espectacle (que compta també amb l’olotí Julià Carboneras al paisatge sonor) conversaran amb Sergi Bernal, fotògraf i documentalista de l’espectacle, que porta més de 10 anys investigant sobre la vida del protagonista, aquest mestre republicà que amb metodologies pedagògiques renovadores, va prometre a uns nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba que els portaria a veure el mar. Promesa que no es va poder complir perquè el mestre va ser assassinat pel franquistes.
El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai és un reconeixement a tots els i les mestres republicans assassinats durant la dictadura i un exercici de memòria democràtica antifeixista que encara avui, alguns, volen prohibir-nos recordar.
També aquesta proposta d’activitat vol ser un reconeixement a creadors i creadores valentes que des del seu treball artístic afronten temes necessaris per a construir-nos com a societat.
El Mar: mirades d’abans, durant i després de l’espectacle
Divendres 29 de setembre, a les 20 h
Teatre Principal d’Olot
Amb Xavi Bobés, Albert Coma i Sergi Bernal
La creació de l’espectacle El Mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai es va dur a terme durant tot l’any 2021 i inicis del 2022, encara que el procés de creació va començar amb la lectura del llibre “Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” publicat l’any 2013, i en el qual participava el fotògraf i documentalista Sergi Bernal.
Després, un equip multidisciplinar de persones va participar en el procés de recerca i creació de la proposta escènica, a la qual es va incorporar des del principi el propi Bernal. Més tard, es va poder compartir en indrets tan singulars com Mont-roig del Camp o Bañuelos de Bureba.
A través d’un diàleg escènic entre objectes i visuals de l’espectacle, es comparteix un viatge que ens ha ensenyat que l’aprenentatge és i serà sempre horitzontal, sense jerarquies en el que totes les fases del procés de creació (documentació, dramatúrgia i posada en escena), queden entrellaçades.
L’endemà, 30 de setembre, l’espectacle es podrà veure al Teatre Municipal de Girona.