L’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot organitza Pessebres a Olot que proposa un recorregut per diferents espais de la ciutat en què es podran veure exposicions pessebrístiques.
A partir del 3 de desembre —la inauguració es durà a terme a les 18 h a Can Trincheria— i fins al 8 de gener, coincidint amb les festes de Nadal, Olot acollirà Pessebres a Olot, un conjunt d’exposicions relacionades amb el món del pessebrisme repartides en diferents seus: el pati del ‘Hospici, Can Trincheria, el claustre del Carme, el Museu dels Sants i els finestrals de la Biblioteca Marià Vayreda.
Al pati de l’Hospici, hi haura un muntatge de David López amb les figures que són patrimoni de la ciutat i que enguany porta per títol Abies Nordmanniana. Tota una icona de Nadal”. Abies Nordmanniana, és a dir l’arbre de Normandia, és el nom que rep en llatí el típic arbre de les festesnadalenques. Tot i que aquest element té un origen pagà, s’ha anat fent un lloc dins la tradició cristiana i, al llarg dels anys, ha acabat tenint més protagonisme que el pessebre. Justament aquest muntatge vol tornar al pessebre la seva centralitat durant els dies de Nadal. Per això els arbres que hi ha a l’Hospici no tenen llums i conviuen amb les figures i les emmarquen i, sobretot, els retornen tot el seu simbolisme i pes.
Al claustre de l’Hospici també es podran veure, sota el nom de Mostra de Pessebres, diversos pessebres seleccionats per l’Agrupació de Pessebristes de la Garrotxa, els quals són obra dels alumnes de l’escola-taller de pessebristes i també de diversos pessebristes garrotxins. Aquest any també hi haurà pessebres procedents de Guadalajara (Madrid).
Al vestíbul de Can Trincheria s’hi exhibirà una exposició de caganers tradicionals de la col·lecció Jordi Llorach —el qual va morir el 2021—, que és una de les més importants de Catalunya. Al mateix edifici, en concret al primer pis, es podrà visitar el pessebre monumental de la família Trincheria.
Al claustre del Carme es mostrarà el pessebre més contemporani, “A taula!”, a càrrec dels alumnes del cicle formatiu de grau superior de Decoració i del cicle formatiu de grau superior d’Escultura Aplicada a l’Espectacle de l’Escola d’Art d’Olot. Amb aquesta proposta es vol aconseguir una imatge potent visualment parlant, que transmeti màgia i calidesa —dos sentiments molt lligats al Nadal—, per fer al·lusió als àpats familiars que es duen a terme en aquestes dates. En definitiva, una referència simbòlica a cada un dels membres que seuen a taula a les diferents llars.
Al Museu dels Sants hi haurà diverses propostes. A la planta baixa, Teresa Muela exhibirà una composició de sobretaula popular, amb molsa, amb suro i amb tots els elements característics i tradicionals. A la primera planta, s’hi trobarà un pessebre contemporani, “Viure a l’aire”, amb figures originals de les artistes Ester Font i Laura Baldrich. I aquí també es podrà visitar l’Espai Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821), que és el primer pessebrista català documentat: ja feia figures nadalenques almenys des del 1794. A la segona planta, s’hi localitzaran figures de la col·lecció Renart així com un conjunt de figures de pessebre històriques de diferents procedències.
NO LA CAGUIS
Al Museu dels Sants hi haurà una activitat pensasda per als més petits. Amb la col·laboració de l’empresa caganer.com s’amagaran més de 100 caganers per tot el Museu. Els visitants podran jugar a buscar aquestes figures i participar en el sorteig d’una col·lecció de deu exemplars de cageners.
Finalment, a les finestres de la Biblioteca Marià Vayreda, les alumnes de l’aula de Ceràmica de l’Escola Municipal d’Expressió presentaran un treball col·lectiu titulat “Temps d’hivern”. S’hi farà una recopilació de peces fetes amb motius de la naturalesa que combinen línies orgàniques i d’altres geomètriques i que juguen amb tons càlids.