Està format principalment per 616 fotografies, la major part en placa de vidre que ressegueixen la vida de la família i de la ciutat des de finals del segle XIX i fins als anys trenta del segle XX.
El fons es lliurarà a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
La família Guindulain ha donat 616 fotografies a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Es tracta de fotografies, la major part en placa de vidre que, des de finals del segle XIX i fins als anys trenta del segle XX, ressegueixen la vida d’una família que, tot i estar arrelada a Olot per vincles familiars, i amb domicili a la plaça de Josep Clarà va formar part de la colònia d’estiuejants que, des del mes de juliol i fins passades les Festes del Tura, s’establia cada any a Olot.
En conjunt, la donació comprèn 616 fotografies: 579 plaques de vidre, 107 de les quals estereoscòpiques i 37 positius en paper. A més, hi ha una còpia comercial del curt de Georges Méliès, de 1906, Magia a través de los siglos (original en francès).
Sembla que el primer productor de fotografies va ser Jaume Bosch Ysamat (Barcelona, c. 1872-Olot, 1932), descendent, per via materna, d’una família olotina de traginers (segle XVII) que, amb el temps, van esdevenir basters, després blanquers i que l’any 1862 van establir a Badalona l’adoberia “Bosch, Prat i Companyia”.
Jaume Bosch es va casar amb Carme Valls Manubens, amb qui va tenir quatre fills: Joaquima, Josep Maria, Carme i Sebastià (que va morir de molt petit) i que, segons la correspondència familiar, també va fer fotografies. Tot i això, es desconeix l’autoria de bona part de les imatges però està clar que a les fotografies inicials es van incorporar, amb el temps, les imatges que va generar la família formada per la filla gran de Jaume Bosch, Joaquima Bosch Valls, que es va casar amb Josep Maria Guindulain Romeu.
El seu fill Jaume Guindulain Bosch (Barcelona, 1925-2021), casat amb Neus Rifà Llimona, va recopilar el fons inicial i el va continuar amb la seva producció familiar. A la seva mort, els seus fills van trobar, en el seu domicili, tota la documentació familiar que havia custodiat. Les fotografies estaven guardades en una caixa de fusta lligada amb cordes.
Està previst iniciar les tasques de conservació i digitalització del fons a principis de l’any 2023.