Artistes de Dinamarca, Noruega, França, Suècia comparteixen cartell amb noms de casa nostra com Raquel Gualtero, Amer Kabbani, Eulàlia Bergadà o Àngel Duran, entre altres.
Després de la introducció del passat dissabte amb tres espectacles, el Sismògraf 2022, que engega enguany una transformació per convertir-se en “el festival que detecta el moviment del cos i del planeta”, viurà els seus dies més intensos aquesta setmana. Entre el dijous 7 i el diumenge 10, Olot s’omplirà amb una vintena de propostes d’arts vives que combinen moviment i paisatge. El públic podrà gaudir i descobrir una gran varietat d’activitats, moltes d’elles gratuïtes, que exposaran el cos en diàleg amb la ciutat i el seu entorn singular.
Al llarg d’aquestes quatre jornades es podran veure destacades propostes internacionals com ara City Horses, dirigit per les artistes sueques Anna Källblad i Helena Byström, i que és una coproducció amb dotze festivals d’Europa a través del programa Big Pulse Dance Alliance. A través d’una convocatòria pública s’han escollit dotze intèrprets dones que simularan un ramat d’eugues en llibertat passejant-se per la ciutat. O Bark, de la companyia Acting for Climate, que vindrà de Noruega fins a Olot amb transport públic i bicicleta per presentar un espectacle de dansa aèria i circ on els arbres formaran part de la peça. Una col·laboració del festival amb el projecte europeu Perform Europe.
Altres espectacles internacionals destacats són Nebula, de la francesa d’origen brasiler Vania Vaneau, que abordarà la relació cos humà-natura en un context postapocalíptic des del cràter del volcà Montsacopa; Gratte Ciel, de la companyia francesa Rozéo, un espectacle de contemplació sobre delicades perxes metàl·liques des de l’Estadi d’Atletisme; Mass-Bloom explorations, dels danesos Recoil Performance Group; Nest, de Marie Gyselbrecht, una performance sobre les persones sense llar; o Cuir, de la companyia francocanadenca Un loup pour l’homme.
Però aquesta setmana el públic també podrà gaudir de les propostes d’artistes de casa nostra que el convidaran a reflexionar sobre la pròpia identitat i la societat. És el que fa Raquel Gualtero al seu solo de dansa íntim Panorama, o Amer Kabbani a Runa, una peça d’auto-ficció de circ contemporani que qüestiona l’absurditat de les fronteres territorials i els conflictes humans, en un diàleg amb els objectes (runa), el cos i el so. També juga amb objectes Àngel Duran a Papillon (un potent capoll lumínic). Per la seva banda, els bacteris i fongs són protagonistes a Paramecis i Meteorits, de Xesca Salvà & Marc Villanueva.
Mantenint la seva essència, el Sismògraf recupera un any més la cita del diumenge al matí al Parc Nou, una de les activitats més emblemàtiques i concorregudes del festival, que enguany adopta el nom de Parc Nou en Moviment. Hi actuaran sis companyies: Cia. Silvia Batet, Colectivo Lamajara, Ivona, Fran Sieira, Elvi Balboa, a més de les eugues de City Horses.
Per al públic que necessiti una guia per viure l’experiència Sismògraf, s’han preparat quatre itineraris perquè cadascú esculli el que s’ajusti més als seus gustos, interessos i circumstàncies.
Itineraris per posar-ho fàcil al públic
VORA TOSCA (dissabte matí): Inclou tres propostes artístiques de companyies internacionals que passen enmig de boscos i natura.
VORA RIU (dissabte tarda): Quatre espectacles ubicats en els espais més singulars d’un passeig fluvial recomanat per a famílies. Acrobàcies, danses urbanes i artesania amb la remor del riu de fons.
VORA VOLCÀ (dissabte tarda): Per a les persones més atrevides, un recorregut per quatre espectacles dedicats al cos i a la vida que tenen lloc en grederes, cràters i altres espais ja emblemàtics del festival.
CENTRE VILA (dissabte tot el dia): Quatre espectacles en un ambient de festival. Gentada, moviment i arts ocupant els carrers de la ciutat.