L’editora i traductora Maria Bohigas Sales i la filòloga Roser Vernet Anguera són les comissàries de la vuitena edició d’aquest festival literari, que tindrà lloc entre el 17 i el 26 de març a Olot i a Girona.
Selva Almada, Anna Ballbona, Xuan Bello, Raül Garrigasait, Fernanda Melchor, Mercè Ibarz, Toni Sala i María Sánchez són alguns dels autors que participaran en aquesta edició del MOT.
La vuitena edició del MOT està dedicada a la ruralitat des de la literatura amb el lema “Al camp”. El festival, comissariat conjuntament per l’editora i traductora Maria Bohigas Sales i la filòloga Roser Vernet Anguera, vol emfatitzar de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural: “Al camp, en la interacció entre natura, persones i comunitats, es construeix dia a dia aquesta ruralitat multiforme, canviant.”
De tot això vol parlar el MOT 2022 per fer-ne diàleg i debat. Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera proposen “un festival que contraposi diversitats i cerqui ponts. Especialment, entre aquelles obres literàries que donen veu a la complexitat d’una ruralitat viva i a la dialèctica entre permanència i canvi, entre allò local i global, entre identitat i disgregació”.
El MOT començarà a Olot el 17 de març i acabarà a Girona el 26 de març. Així doncs, durant dues setmanes consecutives s’oferiran diverses converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors convidats. Amb mirades ben diverses, des de dins i des de fora del món rural, tant si aquestes són arrelades com si són forasteres o exiliades, es tracta de mostrar com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que ens cal reaprendre a habitar.
Comissariat
Maria Bohigas Sales, nascuda i formada a París, va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i va ser traductora de literatura durant quinze anys. Com a editora, va treballar a La Différence (París) i a Lom (Santiago de Xile), abans de recuperar, el 2005, l’editorial Club Editor, que dirigeix des d’aleshores.
Roser Vernet Anguera, nascuda al Priorat, és filòloga de formació. Ha treballat a la Secció Filològica de l’IEC i ha format part de la junta de l’AELC. Dirigeix des del 2006 el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, entitat que vol contribuir a la dinamització literària i cultural del Priorat amb projectes com les trobades d’escriptors “Priorat en Persona”.
Avançament d’autors i programació
El MOT 2022 ha convidat autors internacionals i nacionals que donen veu a diferents ruralitats en la seva literatura. Els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Selva Almada i Fernanda Melchor i en el nacional hi destaquen Xuan Bello, Anna Ballbona, Raül Garrigasait, Mercè Ibarz, Toni Sala i María Sánchez.
El festival tindrà lloc del 17 al 19 de març a la sala El Torín d’Olot i del 24 al 26 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. Com ja és costum, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del MOT, el qual s’estendrà de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el Ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. A Olot es farà a la plaça de Braus i a Girona, al barri de Santa Eugènia.
Més enllà de les dues setmanes del MOT, el festival es complementa mitjançant projectes com Les Veus del MOT, el Pròleg del MOT o els clubs de lectura de les biblioteques públiques. També s’adreça al públic jove amb el MOT INS, unes experiències literàries per a alumnes de secundària i batxillerat. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema d’enguany a cada una de les dues ciutats.
Disseny gràfic
La imatge gràfica del MOT 2022 ha anat a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Senyor Estudi. Des dels afores del poble de Ventalló, al veïnat d’Els Masos, ens presenta un camp ple de bales de palla que se’ns mostra a través del més efímer: la llum i les ombres. La seva finalitat és qüestionar-se la diferència entre veure i mirar, sentir i escoltar, i llegir i viure.