La instal·lació Prospective Actions, que es pot visitar del 30 de setembre al 3 d’octubre a La Carbonera, mostra les càrregues policials des de la perspectiva d’una sala d’estratègia de guerra.
La Biblioteca Marià Vayreda i els Museus d’Olot se sumen al projecte.
Diverses activitats culturals recordaran el referèndum de l’1 d’octubre, quatre anys després de la seva celebració. L’eix central serà la instal·lació Prospective Actions que es podrà visitar a la Carbonera cada tarda del 30 de setembre al 3 d’octubre.
Es tracta d’una instal·lació multimèdia participativa realitzada per Laura Clos, Pau Masaló, Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir. Els visitants quan entrin es trobaran una taula presentada com una gran maqueta, a l’estil de les grans sales d’estratègies de guerra. Els participants reviuran el desallotjament de la catedral, l’encerclament del Parlament, el desallotjament del Banc Expropiat, les càrregues policials del referèndum de l’1 d’octubre o el cas de la Manada.
Els espectadors poden moure’s lliurement pel seu voltant i asseure’s a qualssevol de les vuit posicions, on poden posar-se uns auriculars i escoltar instruccions auditives i paisatges sonors. Fitxes de joc i objectes constitueixen els materials amb què el públic pot desplegar i variar les estratègies proposades sobre la taula. A cada zona s’hi està menys de vuit minuts i els visitants poden provar-les totes, o unes quantes, amb una durada total d’una mitja hora.
Aquesta instal·lació va rebre el Best Exhibition Award in the Exhibition of Countries and Regions a la Quadriennal de Praga del 2019.
Activitats complementàries
A més, relacionada amb aquesta instal·lació, els Museus d’Olot habiliten un espai a La Carbonera amb materials de l’exposició “La Càrrega o la violència de l’Estat contra el poble”, que es va poder veure l’any 2019 a la Sala Oberta. També la Biblioteca Marià Vayreda se suma a l’efemèride, creant un espai de lectures relacionades amb el tema.