La primavera cultural olotina arrenca amb el Sismògraf i s’hi oferiran un centenar més de propostes de tot tipus escollides en base als criteris de qualitat. S’hi sumen també les organitzades per les entitats culturals olotines.
La venda i reserva d’entrades s’obrirà el dia 6 d’abril. Els membres de la Societat Anònima gaudiran uns dies de la venda preferent des del 30 de març.
Música i poesia a l’àmbit lletres
L’àmbit lletres presena una programació centrada en la combinació de la música i la poesia: poesia teatralizada de Carner i Vinyoli a l’espectacle Cor quiet. Cor podrit; poesia medieval musicada a El viatge de les mans a càrrec de Toni Xuclà, Clàudia Cabero i Gemma Abrié, i poesia contemporània recitada per Anna Barrachina amb l’acompanyament de l’acordió de Maurici Villavecchia a Barrachina vs Villavechia.
En aquest apartat, a més de la celebració de la diada de Sant Jordi amb un espectacle de màgia a càrrec de Sanyes, també s’han programat una hora del conte cada quinze dies; un taller de lettering per a infants; segueix el club de lectura per a adults conduït per Albert Grabulosa que es combina amb les sessions del Cinema del Club a càrrec de Jordi Teis.
Grans noms i gran format
Al Teatre hi podrem veure dues obres de gran format: De què parlem quan no parlem de tota aquesta merda? (una producció del TNC amb la companyia La Calòrica) i La Cabra, o qui és Sílvia protagonitzada per Emma Vilarassau i Jordi Bosch.
En el marc de Sismògraf, el Teatre també acollirà la proposta Là, de Baró d’Evel, de la qual se n’ofereixen dues funcions. I, una Rèplica a càrrec de Brodas Bros: hip-hop, mappings, projeccions i danses aèries.
Nou format de sala a El Torín i celebració del Dia de la Música
En l’apartat de música se segueix amb l’aposta dels concerts de clàssica i s’estranarà un nou format de sala que ha de permetre una millor sonorització sense necessitat d’amplificar el so i, a la vegada, més sensació de proximitat i intimitat entre públic i artistes. Serà amb Kebyard Ensemble, un quartet de saxos amb molt talent que aposten per donar nous aires a la música clàssica.
La temporada de primavera es tancara amb la celebració del dia de la música (21 de juny) el cap de setmana previ. El 19 de juny, Clara Peya i Vic Moliner presentaran Índiga, una proposta que trenca normes i principis. I, el 20 de juny, hi haurà un concert de clàssica de la mà d’Aupa Strings.
Nous projectes dels Museus d’Olot: tallers i donar veu a la ciutadania
Aquesta primavera els Museus donen el treu de sortida a dos projectes nous. Per una banda, l’organització de tallers als Museu dels Sants, en col·laboració amb la Iera, vinculats al fet artesanal del Museu i que donen resposta a una demanda recurrent. Es faran un cop al mes, seran gratuït i, aquest trimestre, estran dedicats a la joieria, la talla de pedra i la tapisseria. Per l’altra, s’inicia el projecte Donem-los la veu. El Museu surt al carrer, que vol donar veu a la ciutadania i, aquest trimeste se centrarà en les persones grans. El projecte es materialitzarà amb la instal·lació de fotografies de gran format a les façanes del Museu de la Garrotxa d’aquestes persones i les peces del Museu que hauran escollit.
Pel que fa a les exposicions temporals, al Museu de la Garrotxa ja s’hi pot veure ara les dedicades a la Família Jaume, la de Dolors Rusiñol i Tota pedra fa paret. Al mes de juny s’hi inauguraran les mostres de Mayte Vieta (fotografia) i Tate Lucena (pintura).
Nova imatge del LAP
El LAP, aquella programació formada per propostes més trencadores i arriscades, estrena nova imatge aquesta temporada. És obra de Carolina de Las Heras, una jove dissenyadora.
La programació dels LAP constarà d’una proposta de dansa creada expressament en el marc de l’exposició de Dolors Rusiñól i que també s’inclou en la programació de Sismògraf; els espectacles de lletres Cor quiet. Cor podrit i El viatge de les mans i tres propostes de circ contemporani que es faran al mes de juny i que donaran peu a la programació de Circ a la plaça de l’estiu: Tour, de Carla Farreny; Mentir lo mínimo, d’Alta Gama, i Fil, de Madame Gaüc.
Venda a partir del 6 d’abril
La venda d’entrades i reserva d’entrades per als espectacles (tret de Cor quiet. Cor podrit que ja fa dies que està activa) es podrà fer a partir del 6 d’abril. Els membres de la Societat Anònima tindran venda preferent des del 30 de març.
Una imatge que ens convida a obrir-nos a nous mons
La imatge de la programació d’aquesta temporada ha estat ideada i creada per l’artista local Ívida Cynara (Ester Roca) i realitzada pel fotògraf Martí Albesa. Amb un aire molt primaveral, la imatge vol convidar-nos a gaudir de la cultura i a descobrir nous móns. Així ho expressa la seva creadora: “La cultura obre la ment, el cor i el cos, ens descobreix noves games sensibles de nosaltres mateixos, ens qüestiona la realitat, ens l’endolceix, ens fa riure, ens saccseja, o ens la poetitza, ens fa anar més profund i ens permet compartir. És un agent social i un activador. Aquesta imatge vol traduir la idea, de que la cultura de les arts crea nous móns, móns sútils i rebel·ladors que s’impregnen en el nostre dia a dia, que ens nodreixen des de múltiples facetes, nous móns multicolors que ens obren a noves formes de sentir i de veure la realitat. Amb aquesta imatge, he volgut expressar aquests móns nous que generen els artistes, canalitzats pels programadors per arribar a expandir, aquesta explosió extàtica, de quan una peça t’entra pels sentits, et toca parts sensibles de l’ànima, i inevitablement transforma la societat. Cada una de les propostes d’Olot Cultura d’aquesta primavera té aquest potencial extàtic en ella. Obrim-nos a deixar-nos transformar i sorprendre a través de l’experiència artística i social, que obre nous móns al costat de casa”.