fbpx

Entre els artistes programats aquesta edició hi ha: Baro d’evel, Magí Serra, Quim Girón i Moon Ribas, Lorena Nogal, Thomas Noone, Mar Gómez i Vero Cendoya, Humanhood, Quim Bigas i Xavier Bobés.

El festival estratègic de dansa de Catalunya celebrarà la seva tretzena edició del 8 al 30 d’abril  reivindicant la presencialitat de les arts vives.

El Sismògraf, el festival que converteix Olot en l’epicentre de la dansa de Catalunya, ha presentat avui la programació de la seva tretzena edició que es celebrarà del 8 al 30 d’abril de 2021. En total, es podran veure 36 espectacles a Olot i a una desena de nodes creatius de la comarca. A més, també tindran lloc altres activitats singulars com instal·lacions artístiques, conferències, presentacions de llibres i exposicions, entre altres.

Tal i com ja es va anunciar el passat mes de febrer, aquest 2021 el festival reivindica la presencialitat adaptant-se en tot moment a les mesures de prevenció i seguretat que dicti la situació sanitària: tindrà lloc en aforaments reduïts, en espais adaptats i, la majoria d’ells, a l’aire lliure. A més, la programació del Sismògraf 2021 s’estendrà en més dies -un mes respecte del cap de setmana llarg habitual- i es presentarà de forma més dosificada i escampada en el temps i els espais, tant al municipi d’Olot com a la resta de la comarca.

Un festival adaptat als temps d’ara i aquí, sense grans multituds i amb companyies locals i nacionals, però també amb la presència de tres companyies internacionals.

Una trentena d’espectacles

El Sismògraf obrirà el festival amb la projecció de Brots Transhumants, el documental audiovisual que relata la caminada artística de sis dies des de Queralt fins a Manresa del ballarí Magí Serra i el músic Arnau Obiols i que a s’acompanyarà d’una intervenció artística en directe i de la conversa entre els mateixos artistes i Carme Pigem d’RCR Arquitectes.

En un festival fortament connectat amb la natura, enguany s’hi podran trobar propostes com Ígnea dels canaris Colectivo Lamajara, un espectacle de gran format que explora els paral·lelismes entre la natura i la vida humana a partir del símbol del volcà, tan present a Olot i a Tenerife; dos espectacles de Humanhood connectats amb la lluna i que el Sismògraf ha programat tenint en compte el calendari lunar d’abril (el 10 d’abril, lluna nova, Orbis, i el 24 d’abril, lluna plena, Sphera); i As I collapse de la companyia danesa Recoil Performance Group, que proposarà al públic la cria domèstica d’algues Pyrocystis a casa seva i una meditació guiada posterior.

Entre la programació, també destaquen propostes com Cinc maneres de matar el temps de Thomas Noone, amb cinc duets que es podran veure en un recorregut itinerant per la pista d’atletisme (Premi FAD d’Arquitectura); #practicasdeloinvisible de Lasúbita, un laboratori de creació compartit amb creadores, amigues, artistes i dones inspiradores que estarà vinculat a la diada Sant Jordi i relacionat amb l’escriptura del moviment i/o l’escriptura en moviment; Aloha from Hawaii, on Mar Gómez i Vero Cendoya arribaran en una limusina rosa i emularan el mític concert que Elvis Presley va fer l’any 1973 des de Honolulu; i L’elogi de la fissura de Lorena Nogal, una proposta des de la foscor vinculada a “Situacions. Rusiñol Masramon”, l’exposició de pintura que es podrà veure al Museu de la Garrotxa durant el Sismògraf.

Entre les propostes habituals del Sismògraf, es manté la celebració de l’Itinerari de dansa al Parc Nou amb espectacles de les artistes i companyies Led SilhouetteLökke | Olatz de AndrésMarcat DancePaula Quintas / Traspediante i Cia. Sebastián García Ferro.

Tancarà el festival el circ contemporani i poètic d’una de les companyies més reconegudes del moment Baro d’evel, que presentarà .

Univers creatiu dedicat a Joan Català

Com a novetat, aquesta edició sorgeix el concepte d’univers creatiu, sota el qual determinats artistes presentaran un seguit de propostes diverses que aniran més enllà d’un sol espectacle. Aquest 2021 l’univers creatiu estarà dedicat a l’artista barceloní Joan Català i s’ha batejat amb el nom Les càbales d’en Joan.

Es podrà veure una versió evolucionada de 5.100 m/s, espectacle de gran format estrenat al Mercat de les Flors que utilitza el ferro com a matèria prima i que vol evocar la feina dels artesans; Pelat, un solo que reuneix dansa, teatre i circ en el que esdevé una revisió de les tècniques artesanals i certs records propis; Solo escènic, una acció performativa que forma part d’un procés creatiu conjunt amb altres creadors i que a Olot serà Quim Bigas; i la Instal·lació activa al voltant de la metal·listeria, relacionada amb l’ofici de metal·lista i que sorgeix arran de la col·laboració amb Aurora Caja, creadora i artista de circ contemporani.

Erupció al voltant de les coreografies de l’objecte

L’Erupció és una proposta a través de la qual cada any el Sismògraf posa el focus sobre un aspecte concret de la dansa: una idea, una disciplina artística, un territori, etc. Sota el nom “Coreografies de l’Objecte”, la programació del Sismògraf 2021 presentarà diversos espectacles que concebran la presència de l’objecte com un cos més afegit als cossos que ja hi ha a escena. Una forma d’eixamplar les possibilitats expressives de la dansa i el moviment. Des de barres de ferro, peces de gel, vegetals, cadires gegants, bombolles de plàstic, teles de roba o escultures, fins a la concepció del cos com a objecte en si mateix.

Les propostes d’aquesta erupció són Fenomen de Quim Girón i Moon RibasCrisálida d’Antes ColladoStreet Pantone de Promenade d’artisteCorpus de Xavier BobésResidència 0 de Col·lectiu Llego tardeSiempre Siempre de nyamnyam i Carme TorrentUna ciutat d’ombres de La Sala Teatre & Com un llum (experiència participativa per a nenes i nens de 6 a 12 anys), A la fresca de Cia. Anna ConfettiBombolla segura de Carles Marigó i Jaume SangràKumiko d’Ívida Cynara; o els ja mencionats 5.100 m/s i Pelat de Joan Català i Set, de Paula Quintas / Traspediante.

Ona expansiva: una desena de nodes més enllà d’Olot

Amb l’objectiu d’arribar a més gent arreu del territori sense necessitat que s’hagin de traslladar de municipi i per tal de donar suport a la iniciativa local, aquest any el Sismògraf engega el projecte dels Nodes de l’Ona Expansiva, que neix amb la voluntat de portar el festival als pobles i crear sinergies amb altres agents i projectes culturals de la Garrotxa. L’objectiu és treballar conjuntament projectes de dansa i moviment tenint present el paisatge, la sostenibilitat i la responsabilitat social. Cada node es fa present en la programació del festival presentant una proposta que s’inclourà dins la programació d’enguany per tal d’expandir la dansa i el moviment arreu del territori comarcal.

El Sismògraf 2021 serà present a Sant Feliu de Pallerols amb la Cia Anna Roca; a Sant Salvador de Bianya de la mà de l’espai cultural Ú del Bac; al Mas nyamnyam (Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez), ubicat a Mieres; a Sales de Llierca amb la Cia.Anna Confetti; a Can Pixola, la fàbrica que és ara espai de creació i residència de Toti Toronell; a Can Trona, el centre de cultura i natura de La Vall d’en Bas; a Sant Jaume de Llierca amb Biogènesis, un projecte que procura vetllar per la biodiversitat a través de l’art, la cultura i l’acció directa amb la terra; al Molí de Les Fonts amb l’associació cultural Binari; i als ajuntaments que acolliran propostes del festival com l’Ajuntament de Sant Joan Les Fonts i l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles.

Més informació

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top