Núria Bartrina ensenyarà aquesta tècnica en un curs obert a tothom.
Els dissabtes, 16, 23 i 30 de novembre, al Museu dels Sants.
Als artistes barrocs tenien predilecció per daurar els seus retaules. Aquesta tècnica, que a Olot podem veure per exemple en el retaule del Roser que es conserva a l’església de Sant Esteve, es posarà en valor en un curs de tres dissabtes al Museu dels Sants.
Núria Bartrina és una experta en aquesta tècnica. Al taller ho explicarà a tothom que hi estigui interessat, tingui més o menys traça en aquesta art, independentment de quins siguin els seus coneixements previs. En el taller que ha preparat a Olot s’adaptarà al nivell de cadascun dels participants. Tots ells rebran una làmina de fusta pretractada que hauran de daurar.
Amb un punxó realitzaran els dibuixos i les formes que prefereixin i aplicaran làmines de pa d’or al damunt, tal com es feia fa més de 300 anys. La diferència, però, és que no serà or de veritat. Així s’evitaran ensurts si als alumnes se’ls esmicola o l’acaben fent malbé en el procés d’aprenentatge. La temàtica de les obres dels alumnes és completament lliure i pot estar tan allunyada com es vulgui de les connotacions religioses.
Una vegada apresa la tècnica, els participants del taller la podran aplicar, per exemple, en la restauració de mobles.
Avui en dia, la tècnica del daurat encara la utilitzen els restauradors – tant de mobles com de retaules – i també molts artistes bizantins, que aprecien molt aquesta tècnica. No fa gaires anys tots els tallers de sants d’Olot tenien com a mínim un daurador, una persona experta en aquesta art que es dedicava exclusivament a daurar les figures religioses.