“Lluèrnia ha fet una app perquè tothom es pugui crear un itinerari personalitzat”.
Lluèrnia, el festival del foc i de la llum, se celebrarà el dissabte dia 9 de novembre, des de la posta del sol fins a la mitjanit. L’organització ha programat quaranta-cinc instal·lacions entre les repartides pel centre d’Olot i les que encerclen el volcà Montsacopa.
Com es prepara el festival Lluèrnia des d’una associació de voluntaris com la vostra?
De fet, es prepara durant tot l’any, però molt més intensament aquests darrers mesos. La veritat és que el grup és molt heterogeni i obert a tothom, i cadascú hi aporta els seus coneixements, experiències personals i moltes hores.
El dia del festival us falten mans? Què haurien de fer les persones que vulguin ajudar i on s’han d’apuntar?
Sempre falten mans. Tothom que vulgui s’hi pot apuntar des del web de Lluèrnia: www.lluernia.cat. La nostra intenció seria doblar el nombre de voluntaris de manera que es poguessin organitzar en dos torns i així tothom pogués gaudir del festival.
Què és el que no ens podem perdre del Lluèrnia 2019?
Elaborem el programa del festival perquè pugui satisfer diversos gustos. Hem preparat una aplicació per a dispositius mòbils de manera que, aplicant els filtres pertinents, tothom es pugui configurar un itinerari propi adequat a l’edat i als interessos.
En pocs anys de vida el Lluèrnia s’ha guanyat un lloc destacat a l’agenda. Hi ha molts artistes que hi volen participar?
Sí, cada any són més els qui ens envien els seus projectes per participar en el festival. Malauradament, tant per pressupost com per capacitat de gestió, només podem programar unes cinquanta instal·lacions, però al concurs obert s’hi han presentat més de setanta projectes, una quinzena dels quals han sortit triats.
També les escoles tenen un paper clau en el festival. En quin sentit?
La participació de les escoles ha estat clau per fer de Lluèrnia un projecte col·lectiu i transversal. Les escoles impliquen un munt de gent, famílies, mestres, alumnes… que poden sentir-se orgullosos de la seva aportació a una activitat comuna de tots els ciutadans. Per això volem donar la màxima visibilitat a la instal·lació conjunta de les escoles de la ciutat i, aquest any, també dels instituts.
El Lluèrnia és dissabte 9 de novembre, però abans ja es deixa notar amb la Fumarola. Què hi podrem trobar?
La Fumarola acull les propostes de proximitat, aquelles activitats que demanen una certa intimitat i reflexió: els Contes a la Vora del Foc als jardins de Can Vayreda, la projecció d’Hotel Budapest, la conferència d’Antoni Arola al Casino i l’estrena de Teia, la Beca de Creació de la PAC, al Teatre Principal, en són les més destacades
El Lluèrnia congrega multituds. Quins consells pràctics ens donaríeu?
Un consell molt pràctic pot ser instal·lar-se l’aplicació Lluèrnia al mòbil, on tindreu tot el programa, les notícies i els avisos de darrera hora, i podreu planificar el vostre itinerari. Per als que vinguin de fora d’Olot, hi haurà habilitat un aparcament gratuït a l’antiga estació del Tren d’Olot, amb servei de bus llançadora fins a la plaça Clarà. En general, és important valorar que, si podeu, és molt millor deixar el cotxe a casa. Aquells que no vulgueu parar a menjar, busqueu la bossa food pack a la Brasa del Lluèrnia o als carretons distribuïdors. Penseu que perquè llueixin les instal·lacions la ciutat s’ha d’enfosquir: sigueu prudents i vigileu on poseu els peus. I, sobretot, gaudiu redescobrint la ciutat amb una altra il·luminació i amb mirades sorprenents.