L’exposició es pot veure del 15 de juny al 21 de juliol, a la Sala Oberta 2 i la Sala 15 del museu de la Garrotxa.
Prenent com a base les urnes de l’1 d’octubre, 55 artistes ha creat la seva obra per denunciar el dèficit democràtic viscut arran de l’1-O.
Entre els artistes hi ha Quim Domene, Servand Solanilla i Xevi Prat.
El Museu de la Garrotxa mostra “55 urnes per la llibertat”, l’exposició produïda per l’associació Comitè de Solidaritat Catalana-Catalunya Nord que es va inaugurar el juny de l’any passat a Brussel·les i des de llavors ha voltat per diverses ciutats. L’exposició permet veure el treball de cinquanta-cinc artistes que amb les seves creacions fan visible un crit i un compromís en defensar la llibertat i la democràcia. Prenent com a base les urnes de l’1 d’octubre, cadascun dels artistes ha creat la seva obra per denunciar el dèficit democràtic viscut arran de l’1-O.
Cada artista ha disposat d’una urna del referèndum de l’1-O per fer la seva creació i donar expressió a la seva veu. Els 55 recintes de plàstic han estat intervinguts per creadors de diverses disciplines que s’han inspirat en la potència simbòlica de la jornada electoral històrica i en la insòlita repressió policial que van patir centenars de persones quan intentaven dipositar el seu vot.
L’exposició es pot veure del 15 de juny al 21 de juliol, a la Sala Oberta 2 i la Sala 15 del museu. La inauguració serà aquest dissabte 15 de juny, a les 18 h. L’entrada és gratuïta.
Tres garrotxins entre els 55 artistes escollits
Entre els 55 artistes que participen a l’exposició hi ha els garrotxins Quim Domene, Xevi Prat i Servand Solanilla.
Els altres artistes que mostren les seves creacions són: Franc Aleu, Nora Ancarola, Miquel Arnaudiès, Biel Barnils Carrera, Jacquie Barral, Núria Batlle, Pere Bellès, Fabien Boitard, Danièle Busquet, Tom Carr, Francesca Caruana, Pascal Comelade, Roger Cosme Etève, Joël Desbouiges, Philippe Domergue, Pep Duran Esteva, Ignasi Esteve i Bosch, Joan Fontcuberta, Marc Fourquet, Gabriel, Jesús Galdón, Jordi Isern, Salvador Juanpere, Patrick Jude, Emmanuelle Jude, Brigitte Kühlewind Brennenstuhl, Delphine Labedan, Lola Lasurt, Antoni Llena, Anna Llimós, Francesca Llopis, Assumpció Mateu, Odile Marot, Enric Mauri, Carme Miquel, Pere Noguera, Gilles Olry, Frederic Perers, Enric Pladevall, Jaume Ribas, Antònia Ripoll, André Rober, Dolors Rusiñol Masramon, Esteve Sabench, Gerard Sala, Carme Sanglas, Claret Serrahima, David Torrents, Francesc Torres, Montse Vendrell, Christian Vila i Marga Ximenez.
L’exposició és una de les activitats complementàries al projecte “La Càrrega o la violència de l’Estat contra el poble”, amb el qual el Museu de la Garrotxa commemora el centenari de l’ordre per portar el quadre de La Càrrega a Olot.
La mostra de la Sala Oberta explica el quadre, el fragmenta temàticament i en desvela aquelles històries i informacions que no es veuen, com anècdotes i fets relacionats amb l’obra. El visitant descobrirà qui és l’home caigut, analitzarà la figura de la Guàrdia Civil a cavall i descobrirà el context de les revolucions obreres de 1902, unes revolucions que reflecteix el quadre. A més, l’exposició també reflexiona sobre les càrregues policials arreu del món i al llarg de la història, a través de la mirada de dibuixants i fotògrafs que les han capturades. Els comissaris són Enric Calpena i Joan Carreras.
Al pati de l’Hospici es poden veure les sobrecàrregues fetes per l’Associació d’Artistes de la Garrotxa.