L’ equip coordinat per Josep Pujol i Coll (Vilobí d’Onyar, 1964), i integrat per Laura Pallàs Mariani (Olot, 1977), Anna Costal i Fornells (Girona, 1981) i Joan Gay i Puigbert (Girona, 1967) guanya la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes 2018 pel projecte titulat “Història centenària de l’Escola Municipal de Música d’Olot”.
El treball vol resseguir la història de l’escola, una de les primeres d’àmbit municipal que van existir a Catalunya, per veure l’evolució de l’ensenyament musical a les ciutats petites i mitjanes. Un repàs pels cent anys de vida de l’escola per posar èmfasi en els vincles amb entitats històriques i contemporànies d’Olot com el centre cultural Els Catòlics, l’Orfeó Popular Olotí o la Banda Municipal. L’estudi també vol rescatar de l’oblit professors i músics que van contribuir de manera decisiva a la vida musical olotina del segle XX.
Pel que fa la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2018 ha recaigut en Pau Federico Arché (Agullana), per un estudi que porta per títol “El gat fer a l’Alta Garrotxa: distribució, densitat i anàlisi genètic”. Segons un estudi fet el 2009, a l’Alta Garrotxa hi ha documentada la presència del gat fer (Felis silvestris), una espècie catalogada d’interès comunitari que requereix una protecció estricta. L’estudi vol esbrinar en quines zones habita aquest animal, quants exemplars hi ha actualment, i a través de l’anàlisi genètic esbrinar si s’ha hibridat amb el gat domèstic. Totes aquestes dades seran molt útils si en un futur calgués prendre accions per protegir l’espècie.
Els guanyadors rebran 4.500 euros per a elaborar els seus estudis. Les Beques Ciutat d’Olot es convoquen anualment des del 1988 per donar suport a la investigació en l’àmbit local.