La Lili, l’Aleix, en Tresky i la Xete són els responsables de l’entitat Nibiru, que el dia 1 de desembre organitza a Olot el primer festival homònim dedicat a les arts visuals i a la música electrònica.
Mostra d’art avançada?
La nostra intenció és reintroduir la cultura avantguardista a la comarca de la Garrotxa. La cultura entesa dins l’evolució constant de l’art lligat a l’ús de les noves tecnologies; tant podem parlar de músiques electròniques com d’art digital, instal·lacions hologràfiques, mapping, robòtica, perfomances, audiovisuals, etc. La paraula avançada es refereix a la creació d’últim moment, que pot semblar estranya o fora de lloc en aquests moments històrics, però que crea tendència. És l’antitradició, l’experimentació de l’art amb totes les novetats i possibilitats que ens aporta la tecnologia i la societat d’avui en dia.
Què us ha portat a organitzar aquest festival?
El buit dins d’aquest àmbit a la Garrotxa. Sí que és cert que tant Lluèrnia com Sismògraf i altres activitats culturals que es programen a la comarca tenen matisos del que volem promoure, però cap fa una referència exclusiva al moviment. Tant nosaltres com molts amics i coneguts som consumidors d’aquests tipus d’esdeveniments i sempre hem hagut d’anar a fora a buscar aquests festivals. Durant els últims anys, a les comarques veïnes han engegat projectes com el FADE (la Cellera de Ter, la Selva) o l’Estrany (Banyoles, el Pla de l’Estany), i creiem que a la nostra comarca també li cal aquest impuls elèctric i experimental.
No ha estat fàcil trobar un equip compromès amb el projecte i engegar-lo, però finalment hem trobat la força necessària i ara estem començant a rebre tota l’energia invertida a través de la gent que ens dona suport i també de les empreses i l’Ajuntament d’Olot.
Per què el nom Nibiru?
Nibiru és el nom del Planeta X, un planeta que, segons mites i antigues llegendes, forma part del Sistema Solar, però amb una òrbita molt més gran que cap altre planeta. Aquest planeta orbita al voltant del Sol, però tarda milers d’anys a fer una volta sencera. Es diu que, quan passa a prop de la Terra, causa estralls i el caos terrenal.
A qui està dirigit el festival?
El nostre festival és un festival intergeneracional. Volem acostar la cultura avantguardista a tota la població i a totes les edats. Sabem, però, que normalment s’associa la música electrònica al públic jove: aquest és un tòpic que volem trencar!
Què els diríeu a la gent que desconeix aquest tipus d’activitat cultural?
Que la cultura és un món molt ampli, que esborrin tots els prejudicis que a priori poden tenir sobre la cultura underground i la música electrònica, associada erròniament als circuits més comercials i, a vegades, a la festa de borratxera i drogues… Que ens donin una oportunitat per mostrar-los una nova manera d’entendre la cultura del techno, les arts visuals i les performances, perquè volem que aquest tipus d’art cali i arreli a la ciutat d’Olot, una ciutat que, potser pel seu caràcter més rural i la seva idiosincràsia, està un pèl allunyada d’aquests cercles.