Sant Joan
La revetlla de Sant Joan, o també anomenada la nit del foc, és una celebració pagana, que l’Església Catòlica ha fet coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista, un dels personatges bíblics més representats al llarg de la història de l’art.
El Museu de la Garrotxa l’any 1926 va comprar diverses peces de l’escultor Ramon Amadeu (1745-1821). D’entre aquestes hi havia un Sant Joan Baptista de terra cuita policromada fet entre el 1809 i 1821 i que properament es podrà veure exposada al Museu dels Sants.
Amadeu és un dels grans escultors catalans i sobretot el representant més prestigiós del pessebrisme a Catalunya. La figura de Sant Joan se’ns presenta nu de cintura per amunt, ja que el personatge era un profeta de vida austera, que demanava el penediment dels pecats i anunciava la justícia de Déu.
Sant Joan te la virtut de ser considerat un profeta tan pel cristianisme, com per l’islam com també pel mandeisme i la fe bahà’í.
Bomba volcànica
Aquests darrers anys els volcans s’han fet presents a diversos indrets del món: Islàndia, Hawai, Guatemala… i amb ells un recordatori del que va ser el naixement dels paisatges que ens envolten.
Al Museu dels Volcans hi podem trobar alguns element d’aquest passat explosiu. D’entre la col·lecció de minerals en destaquen les bombes volcàniques, uns elements que deuen el nom a la seva forma balística característica. La seva estructura és concèntrica, al centre hi ha un nucli dens que sovint està envoltat d’escòria que alhora està coberta d’una crosta rugosa.
Les bombes són fragments de lava expulsats del cràter, quan encara eren roents i pastosos, de manera que adquireixen una forma arrodonida o de bala al refredar-se durant la seva trajectòria aèria. Si quan arriben a terra, abans de l’impacte, s’han pogut refredar, amb sort es conserven com la que s’exposa al Museu. Però si no s’han refredat, queden esclafades i no en deixen massa rastre.