Sota el títol «Origen», Jordi Isern hi engloba un cicle de tres instal·lacions pictòriques que fan referència al procés creatiu, connectades entre elles però en tres espais diferents. La primera, «Recorda d’on vens», es va fer a La Cisterna del Museu d’Història de Girona amb motiu d’Inund’Art el juny de 2017; la segona, «Recorda qui ets», es va poder veure al refugi antiaeri de Girona els mesos d’octubre i novembre passats de 2017, i la tercera, «Recorda on vas», s’inaugura demà a Olot, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa. L’acte d’inauguracó ha comptat amb una performance a càrrec del mateix artista i la compositora Gabriela Parra.
L’exposició «Recorda on vas», al Museu de la Garrotxa tracta d’una instal·lació pictòrica intimista amb nous arguments de reflexió però fidel al mateix concepte amb el qual treballa sempre l’artista, el trànsit entre el realisme i l’abstracció.
«Recorda on vas», i per extensió les dues instal·lacions «Recorda d’on vens» i «Recorda qui ets», són una mirada a l’interior de l’home, a la necessitat humana de cercar l’essencial, però també s’hi evidencia una reflexió profunda a l’entorn de la concepció que té l’artista sobre l’art (entès com una via principalment espiritual) i una voluntat de recerca de noves maneres de relacionar l’art i la societat.
En totes les seves obres, Isern cerca plàsticament una zona indefinida entre realisme i abstracció: «dins d’una certa desmaterialització o inconsistència de la imatge», diu ell, i procura moure’s en aquesta ambigüitat. Isern parteix d’allò més palpable, que és el mateix organisme, i es dirigeix cap a allò més impalpable. L’artista segueix un procés en el qual va buidant gradualment els elements figuratius que configuren la imatge per reomplir-la després d’elements més espontanis, més lliures i més abstractes, que ell mateix associa a l’inconscient col·lectiu.
L’artista és un explorador incansable de noves formulacions estètiques i artístiques i contínuament connectat amb l’interior de l’individu i amb la necessitat humana de cercar l’essencial, del projecte Exposicions Viatgeres, Isern n’ha extret unes determinades vivències i ha avançat en el seu art. «Origen» és, doncs, el resultat d’un procés en què es manifesta la transformació del treball de l’artista tant per mitjà dels espais expositius on s’ha ubicat, com per la seva pròpia voluntat i sensibilitat.
Coordinació entre diferents institucions. La complexitat d’aquestes tres instal·lacions pictòriques ha comportat la implicació directa de diferents entitats, centres i institucions que treballen en l’àmbit de la cultura, i s’ha aconseguit amb èxit un treball coordinat i conjunt. La primera d’elles, «Recorda d’on vens», es va fer gràcies a l’aposta d’Indund’Art i la col·laboració del Museu d’Història de Girona; la segona, «Recorda qui ets», va comptar amb el comissariat de Carme Sais, directora de Bòlid, Centre d’Art Contemporani de Girona, i amb la col·laboració de nou del Museu d’Història, i aquesta tercera s’ha pogut dur a terme gràcies a la participació del Museu de la Garrotxa i de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot.